SHARE

En l’ermita erigida on uns peixos van arreplegar en les seues boques formes consagrades desaparegudes

Alboraia commemorarà demà, dilluns, el “miracle dels peixets” amb la celebració d’una missa en l’ermita construïda en la desembocadura del barranc del Carraixet en el lloc on, segons la tradició popular, es va produir l’aparició d’unes formes sagrades en la boca d’uns peixos, l’any 1348.

La festa, que se celebra tradicionalment el dilluns següent a la solemnitat de Pentecostés, tindrà lloc en l’Ermita del Miracle, coneguda també com “ermita dels peixets”.

Així mateix, la missa començarà a les 12 hores i comptarà amb la participació de centenars de veïns d’Alboraia i de localitats pròximes que, prèviament participen en una romeria des del poble i que, després de l’eucaristia, compartixen una menjar de germandat en l’entorn de l’ermita.

“Miracle dels peixets”

Segons arreplega la tradició, en 1348 un sacerdot va portar una arquilla amb les sagrades formes a un morisc moribund d’Almàssera, que depenia eclesiàsticament de la parròquia d’Alboraia. Al creuar el barranc del Carraixet el sacerdot va caure del cavall i va perdre les formes consagrades en l’aigua.

Davant d’este succés, els veïns es van organitzar per a trobar-les. Finalment, en la desembocadura van veure com tres peixos -segons la tradició d’Alboraia-, o dos -segons la d’Almàssera-, sostenien en les seues boques les formes i se les donaven al capellà. Davant d’aquell fet, “el poble d’Alboraia va promoure processons i la construcció, en el lloc on van aparéixer, d’una ermita sobre la qual es va construir, en 1907, l’actual ermita marinera d’estil neogótico”.

Per la seua banda, Almàssera va construir la seua parròquia dedicada al Santíssim Sagrament dos anys després d’allò que s’ha ocorregut, així com una capella, crida “la Capella del Miracle dels Peixets”, en el lloc en què van caure les formes sagrades.

Esta tradició també explica l’existència de tres peixos en l’escut municipal d’Alboraia, i de dos peixos, en l’escut d’Almàssera. A més, ambdós localitats celebren el Corpus Christi setmanes després de la solemnitat litúrgica i fora de l’Octava, el primer diumenge de juliol en el cas d’Alboraia, i el quart diumenge d’agost, en Almàssera, per dispensa papal després del “Miracle dels Peixets”.

L’arquilla que va contindre les sagrades formes en el segle XIV es venera, durant tot l’any, en la parròquia de l’Assumpció de la Mare de Déu, a Alboraia, d’on només ix en la festivitat de Sant Vicent Ferrer, per a portar la comunió als malalts a les seues cases, i en la processó del Corpus que Alboraia. (AVAN)