SHARE

Un jurat independent i qualificat ha seleccionat el projecte entre tres candidatures

La falla municipal infantil de 2019 ja té autors. Esta vesprada s’ha conegut ja qui la signarà, atés que un jurat, els i les integrants del qual havien sigut proposats per entitats falleres i artístiques de la ciutat, ha seleccionat el projecte presentat per Cap de Suro perquè el planten a la Plaça de l’Ajuntament en les pròximes Falles.

Ariadna González i Xavier Gurrea varen estudiar junts disseny d’interiors en l’EASD de València. En 2013 varen plantar la seua primera falla infantil en un treball per a la falla Pizarro–Ciril Amorós que s’emportà el primer premi de la secció 10. En 2015, entre altres projectes, de la mà de la Falla Joaquim Costa–Comte d’Altea varen plantar en la secció 1a i aconseguiren el primer premi d’enginy i gràcia. A més, varen debutar en les Fogueres de Sant Joan a Alacant. Fa dos anys varen aconseguir el quart premi de la secció 1a amb la falla de la comissió Gravador Esteve–Ciril Amorós, on tornaren a plantar l’any passat, quan, a més, es varen estrenar en la Secció Especial amb un primer premi d’enginy i gràcia a la Falla Exposició. Enguany també han plantat en la màxima categoria per a la mateixa comissió amb un nové premi de secció i un tercer d’enginy i gràcia. Diversos premis, com ara els de millor portada de llibret infantil en 2013, 2014 i 2016 o el premi nacional en disseny d’interiors al certamen València Crea de 2014 complementen la trajectòria professional d’este duet artístic.

El jurat que ha seleccionat la falla de tots els xiquets i xiquetes de València per a l’any vinent l’han integrat: Jordi Palanca Marqués, artista faller, president de la Falla Doctor Olóriz i vicepresident de la Interagrupació de Falles de València, entitat que l’ha proposat com a membre del jurat; Marisa López Verdú, fallera de la comissió de la Falla Els Somnis i secretària de la Federació de Falles I+E, qui l’ha proposada com a integrant del jurat; Sara Vilar García, doctora per la Universitat Politècnica de València, artista i professora del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de València, a proposta del Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València; en representació de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, la seua professora de Disseny de Producte, María Navarro Diego, i Ricard Ramon Camps en representació del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

Totes les persones integrants del jurat qualificat han pogut escoltar la defensa que les i els diferents artistes i equips artístics han fet de les tres candidatures presentades de manera presencial i han pogut interaccionar i resoldre dubtes. Vilar ha afirmat que “es tracta d’un projecte específic per a la Plaça de l’Ajuntament amb què es destaca el treball fet pel xicotet comerç” i ha ressaltat “la sensorialitat que pot aportar”. Altres integrants del jurat, com ara Palanca, han explicat que una de les característiques que els ha cridat l’atenció ha sigut “la integració del projecte presentat dins de l’espai urbanístic de la plaça”. A més, han destacat “la interacció amb la gent, les possibilitat pedagògiques de la falla o la reivindicació del treball de la dona”.

Este procés de selecció artística i sense vot de representants polítics es repetix per tercer any consecutiu i tracta d’equiparar les falles a qualsevol altre concurs d’art. En tots els casos les seues bases han sigut consensuades amb el Gremi d’Artistes Fallers. Entre les qüestions més destacades hi ha l’aposta pels materials sostenibles com a un dels criteris que s’avaluen positivament, un aspecte que el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, amb veu però sense vot i que ha actuat com a testimoni en el procés de selecció –a l’igual que la vicepresidenta de Cultura de la Junta Central Fallera, Inma Guerrero-, ha destacat que “recuperar materials tradicionals ens connecta també amb una sensibilitat cap a la sostenibilitat creixent”. A més, ha destacat que este procediment, sense exigència d’esbós, respecta una reivindicació històrica del col•lectiu d’artistes fallers que, amb l’encàrrec ja realitzat per part d’este jurat artístic i faller, tindran l’oportunitat de donar forma a l’esbós definitiu. També ha considerat molt positiu l’increment de pressupost per a la falla municipal infantil, després de diversos anys amb una assignació congelada, que per a l’any que ve se situarà en 28.500 euros. Este augment connecta amb la reivindicació recollida pel moviment #VolemFalla per incrementar l’aposta pels cadafals fallers com a epicentre de la festa fallera.

Demà es repetirà el procés per tal que un altre jurat, igualment designat per entitats falleres i artístiques, trien el taller que haurà de realitzar la falla municipal gran. Tots dos projectes es presentaran de manera conjunta en un acte amb presència de representants del món faller, dels artistes i la societat valenciana, que tindrà lloc pròximament.