Casal Bernat i Baldoví contesta a la Conselleria d’Educació

0
708

Davant l’anunci de la pròxima convocatòria de premis de la Conselleria d’Educació per als llibrets de falla de 2018, que ademés tindran una nova categoria específica de premis per a les falles de la Ciutat de Valéncia, i a falta de conéixer les bases concretes que regularan la convocatòria, el Casal Bernat i Baldoví vol manifestar públicament lo següent:

1. Nos alegra que la Conselleria d’Educació vullga promocionar l’us del valencià en les falles atenent a “la calitat de l’edició, els contenguts lliteraris, l’extensió del text escrit en valencià, la difusió del llibre i la publicitat en valencià”, tal com indica la nota de prensa. Són criteris que es seguixen, també, en atres convocatòries de premis que promocionen l’us del valencià en els llibrets, i que conten ya en molts anys d’existència i èxit de participació.

2. L’us del valencià en els llibrets és creixent en cantitat i calitat any darrere d’any, com constatem en la convocatòria anual dels nostres propis premis. La baixada, els dos últims anys, en la participació de les comissions i, en particular, de les de la ciutat de Valéncia en la convocatòria de premis de la Conselleria, s’ha degut en bona mida a l’exclusió expressa, en les bases de 2016 i 2017, dels llibrets que estigueren escrits en llengua valenciana segons la normativa de la RACV. Uns llibrets que quedaren fòra de qualsevol opció a guanyar premi, en independència de la calitat dels seus contenguts.

3. Precisament eixa exclusió motivà la queixa de la nostra associació cultural davant del Síndic d’Agravis, el qual, en la seua resolució del passat juliol de 2017, prenint “com a punt de partida el principi de tolerància i pluralitat que sempre han integrat les Falles de Valéncia, les festes de la Magdalena de Castelló o les Fogueres d’Alacant”, aixina com també l’acort de la AVL de 9/2/2005, donà la raó a la nostra entitat i solicità a l’Ajuntament de Valéncia i la Conselleria d’Educació que “promoguen les actuacions necessàries perquè es respecte en el llibre oficial faller el criteri lingüístic que cada col·laborador trie per a la seua obra i que tots ells tinguen accés a les ajudes i subvencions públiques en termes d’igualtat efectiva i sense cap discriminació per a la promoció i ús del valencià”.

4. Recordem que la citada resolució del Síndic ha segut acceptada expressament per l’Ajuntament de Valéncia, de qui depén la Junta Central
Fallera, que agrupa a totes les falles de la Ciutat, Mislata, Chirivella, Quart de Poblet i Burjassot.

5. Esperem, per tant, que en dita convocatòria de la Conselleria, tant per a l’admissió com per a la valoració dels llibrets presentats, s’atenga exclusivament a l’us del valencià i a la calitat dels treballs, sense que l’us d’una normativa determinada, o qualsevol atra consideració externa, puga influir en el fallo del jurat, en estricte respecte a la llibertat d’expressió, creació lliterària i convivència ideològica que caracterisa a la nostra societat i, més encara, al món faller.