Ciutadans demana declarar BIC i Festa d’Interés Turístic Autonòmic la Festivitat de la Patrona de València

0
429

 

La regidora Amparo Picó afirma que és un dels festejos amb major tradició, arrelament i projecció

El grup Ciutadans de l’Ajuntament de València ha sol·licitat, en una moció que ha presentat la regidora Amparo Picó al ple de dijous que ve, 25 de gener, la declaració de Bé d’Interés Cultural i Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, Patrona de València, per considerar que reunix tots els requisits, inclosos en la Llei de Patrimoni Cultural i Turístic, per a la seua concessió per ser una de les manifestacions culturals i històriques de major rellevància en la ciutat de València i en nombroses poblacions de la Comunitat Valenciana.

La regidora Amparo Picó ha afirmat: “La Festivitat de la Patrona de València, la Mare de Déu dels Desemparats, és sens dubte un dels festejos culturals, turístics i religiosos de la ciutat de València amb major tradició, arrelament i projecció, que reunix a milers de persones en els corresponents actes organitzats amb motiu de tan insigne festivitat”.

De fet, tal com ha explicat la regidora Picó, l’origen de la Festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, es remunta a principis del segle XV i va començar amb uns fins socials d’emparar a les persones desemparades, “una labor que hui en dia encara es continua realitzant”.

La regidora ha argumentat que els festejos en honor a la patrona “van molt més enllà de l’aspecte religiós perquè s’han convertit en una rellevant manifestació cultural i patrimonial. De fet, representa una de les tradicions més arrelada en la ciutat de València i que va molt més enllà de qualsevol ideologia política i ideológica”.

Picó ha recordat que, en este cas, ens trobem amb la celebració d’actes culturals de fonda arrelam en les tradicions valencianes com és el Cant d´Albaes, la Dansà, l’Escolania a més del manteniment del tradicional mercat ambulant de ‘l’Escuraeta’. “Cal ressaltar que esta festivitat engloba a diversos sectors culturals de la societat valenciana de gran tradició tant en la ciutat de València com a la Comunitat Valenciana, com són el de la música, la imatgeria, la indumentària, la ceràmica i l’orfebreria, entre altres”, ha dit Picó.

Finalment, la regidora ha recordat que la proposta de major protecció patrimonial i difusió cultural de la festivitat “està lligada a la nostra línia de fomentar i projectar les tradicions valencianes, com ja hem plantejat, en altres mocions, com en el cas de la Batalla de Flores demanant la declaració de Bé de Rellevància Local i Festa d’Interés Turístic, i la del Corpus, per a declarar-ho festa d’interés turístic”.