SHARE

EL PLAT DE GLORIAstrong>
Javier Mozas (Arxiu de la JCF)

El plat de glòria era un dels dos premis que rebia el guanyador del primer premi del concurs de llibrets organitzat per l’entitat valencianista Lo Rat Penat.

Aquest concurs de llibrets va ser creat l’any 1903 per a premiar a la millor poesia en un llibret de falla, i ja en aqueixa primera edició es va lliurar al guanyador com a premi un plat de glòria. Aquest costum ja va desaparèixer fa dècades.

El plat de glòria és un dolç de merenga i crema d’ametles que està coronat per una reproducció en massapà de l’escut de la ciutat de València.

Compte la tradició que aquest dolç es lliurava com a premi al primer traginer que entrava a la ciutat i arribava a la plaça de la Verge amb el seu carro i cavalleria, després del toc de Gloria, el dissabte de Gloria. A més, al cavall se li posava un barret de palla, i un mocador per al traginer.

En l’actualitat aquestes postres perviu en la localitat d’Alcàsser per a les festes de Nadal i les festes patronals.