La Diputació presenta l’exposició ‘Les comarques valencianes i la seua indumentària’

0
638

La Diputació mostra l’origen de la indumentària tradicional valenciana amb 19 peces dels segles XVIII i XIX de la col·lecció de Victoria Liceras
El president de la diputació de València, Toni Gaspar, ha presentat l’exposició ´Les comarques valencianes i la seua indumentària’ de la valenciana Victoria Liceras.

La mostra que realitza un recorregut històric pels orígens de la indumentària valenciana, inclou vestits i complements de València i les comarques del seu entorn, des de l’Horta fins a La Safor, passant pel Camp de Morvedre i La Ribera, així com peces típiques de les zones d’interior, amb indumentària dels Serrans, Requena, la Vall d’Albaida, el Camp de Túria, la Vall d’Aiora o la Foia de Bunyol. Els vestits, formen part de la col·lecció de Victoria Liceras i arrepleguen els detalls d’aquesta indumentària confeccionada amb llana, seda i cotó.

La valenciana Victoria Liceras, qui porta més de 40 anys col·leccionant peces d’indumentària tradicional valenciana, compta amb més de 2.000 vestits i accessoris originals, sobretot dels segles XVIII i XIX, així com altres dissenys de moda internacional que ajuden a entendre l’origen de la indumentària que hui dia continuem veient en les festes de les nostres ciutats i pobles. Una vintena d’aquestes peces formen l’exposició.
En paraules de la col·leccionista, “en aquesta selecció no hem volgut caure en el folklorisme, que explica moltes de les xicotetes diferències o detalls entre uns vestits i uns altres, sinó trobar l’origen d’aquesta indumentària, que té una forta influència europea, principalment de França i Itàlia, fins i tot dels caixmirs que van començar a arribar arran de les campanyes napoleòniques i les sedes i dissenys de la Xina”.

Victoria Liceras proposa una mirada actual d’una indumentària que “arribava a València amb una forta influència de l’Europa de Borbons i a poc a poc s’anava copiant als pobles adaptant els dissenys a la climatologia de cada comarca, amb llanes o sedes i cotons segons les necessitats”. En tot cas, vestits que mesclaven “utilitat, pragmatisme i bellesa”, i que van ser arreplegats en les obres de grans artistes de l’època com el mateix Joaquín Sorolla.

També els complements tenen la seua importància en aquesta col·lecció d’indumentària tradicional, amb mocadors que cobrien els escots en senyal de mala olor i que acabaven decorant-se igual que els cossets, les faldes i les manteletes. “En origen, allà pel segle XVIII, els cossos eren més ajustats, encara que amb el temps van anar perdent rigidesa”, explica la comissària de la mostra.

La mostra pot visitar-se des de dissabte que ve de forma gratuïta en el Palau dels Scala, en Plaça Manises, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores els caps de setmana i festius durant el mes de març.