La Generalitat dóna a Sant Bult la condició de Festa d’Interès Turístic Local

0
472

La manifestació festiva més antiga de la ciutat és clau per la vertabración social de la Xerea.

Presidència de la Generalitat ha aprovat la sol·licitud presentada davant la Agència Valenciana de Turisme per concedir a les festes de Sant Bult la condició d’Interès Turístic Local. Aquest nomenament revaloritza la que està considerada com a festa més antiga de la ciutat.
Sant Bult és el patró de la Xerea, barri musulman al que se li va encomanar l’obligació de realitzar-li el culte religiós. Amb el que se li atribueix una antiguedad similar al de la mateixa reconquesta de la ciutat. Perquè, segons consta en els informes de la pròpia festivitat, «La tradició ens explica que la imatge del Crist de Sant Bult va ser trobada l’any de la conquesta Estem parlant, per tant, d’una imatge romànica». Aquest caràcter romànic està ben definit al primer cop de vista: no és un Crist agonizante, sinó una figura coronada, vestida i sense el més mínim gest de sofriment. Es tracta d’una talla petita, que segons la tradició va ser trobada per Manuel Navarro. La imatge pelegrina del sant va ser restaurada recentment pels artistes i restauradores José Ceballos i Francisco Sanabria. La imatge tindria la seva pròpia capella en la Catedral de València i en Sant Joan del Hospitla, l’església més antiga de la ciutat.

Sant Bult viuria la seva esplendor durant l’època medieval com una de les més importants «festes de carrer»
Un altre dels aspectes importants és la implicació que tien al barri. És un element cohesionador en un espai on el concepte de barri té pervivència en gran manera per Sant Bult i la Llar Escola, entitat que tindria al llarg de les dècades del Segle XX un important caràcter com a espai cultural, recreatiu i social, i en el qual la rehabilitació de la seu té un paper fonamental. La Xerea conserva el caràcter de «petit poblo» gràcies tant a la comissió de falla com a la seva centenària festa patronal.

El programa d’aquesta festivitat ha arribat als temps moderns amb una litúrgia molt semblada a la resta del calendari festiu, encara que amb l’element que és especialment distintiu, per exemple, en la de Sant Vicent: la cercavila i l’entronització de la imatge, amb la consegüent pujada i baixada de la imatge. Malgrat no formar part del calendari festiu de la ciutat, Sant Bult respecta els seus principis i manté com a dia final la jornada de dilluns. Així, en jornada de dissabte es realitza una cercavila general i la lectura del pregó, que ha explicat en els últims anys amb polítics, empresaris, professors i altres professionals. Han estat pregoners de la mateixa, per exemple, Vicente Boluda Fos, Vicente Barrera, Félix Crespo, Miguel Domínguez, Vicente Morata, Josep Vicent Boira, Antonio Ariño, Ester Alba i, l’últim any, Rafael Gil.

En diumenge té lloc la processó de la imatge, que s’entronitza en un altar realitzat ex profeso i que es guarda durant l’any. I el dilluns l’activitat torna després de la jornada laboral amb un festival infantil, un concert ja a les onze i, a mitjanit, es produeix la «baixà».
Aquesta declaració posa en valor el llegat de totes les generacions prèvies i permetrà fer més visible una de les festes amb les quals la ciutat ja veu com a imminent l’arribada de l’estiu.