Na Jordana presenta la seua creativa i original exposició “UN NADAL DE PAPER”

0
719

L’ús del paper per a la confecció de betlems compta amb una llarga tradició.

Segons els experts, ja en el segle XVII es copiaven figures i es feien gravats a l’aiguafort que després es traslladaven a paper i es retallaven per a muntar Naixements. En el segle XIX es va introduir en el territori espanyol la tècnica de la cromolitografia, fet que va possibilitar la difusió popular dels betlems de paper, fonamentalment a Catalunya i les Illes Balears, seguint una moda molt estesa en tota Europa Central. El primer Naixement de paper imprés a Espanya data de 1886.

Els betlems de paper han sigut molt variats en funció de l’habilitat del dibuixant, la seua creativitat, els seus gustos estètics o la seua personal visió i interpretació del passatge evangèlic a desenrotllar. Igual que va ocórrer amb l’estil napolità, este tipus de betlems va perpetuar els costums, les formes de vestir i els personatges propis del moment en què es van refermar.

Esta modalitat de betlems ha adoptat diferents variants. Així, hi ha naixements retallables, desmuntables, desplegables o realitzats a partir del sistema pop-up. Tot això implica que, per a la seua creació, a més de la participació d’un dissenyador, pintor o dibuixant siga necessària la implicació d’un “ingeniero de papel” o persona qualificada perquè els distints elements constitutius s’articulen adequadament i el conjunt puga armar-se amb facilitat.

Enguany, NA JORDANA, amb motiu de les festes nadalenques, t’oferix una exhibició que mostra:

– Un betlem de papiroflèxia realitzat davall les directrius de l’Associació Espanyola de Papiroflèxia de València.
– Una col·lecció de betlems de paper de diverses èpoques procedents de 9 països europeus diferents (Alemanya, Anglaterra, Àustria, França, Holanda, Itàlia, Polònia, Suècia i Txèquia), així com de Mèxic, Austràlia o els EUA, a més d’una extensa varietat d’exemplars belenísticos impresos en diverses ciutats espanyoles amb els quals es delectaran iaios i néts.
– Una sèrie de prop de 200 exemplars de betlems de paper procedent de la col·lecció particular de JAIME P. BALADO, habitual col·laborador en diverses exposicions monogràfiques que han tingut lloc per tot el nostre territori autonòmic, així com en unes quantes capitals d’Aragó o Castilla-León.
– Una selecció de Betlems retallables publicats en álbums d’historietes de tots els temps.
– Dos Betlems dissenyats expressament per a l’ocasió per l’humorista gràfic Antonio Ortiz, Ortifus i l’il·lustrador gràfic Carlos Corredissa que ens aporten la seua particular visió i adaptació sobre el tema als temps que corren.

En definitiva, la teua Falla de sempre et presenta la seua peculiar contribució a la declaració de la nostra Festa com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, dins de la línia empresa des de 2005 pel col·lectiu que ha aconseguit conferir la seua particular empremta a esta manifestació artesanal vinculada al cicle festiu de Nadal, oferint propostes sempre originals i diferents, sense perdre en cap moment la intenció bàsica de la tradició belenística, ni la relació d’allò que oferix amb el propi context valencià.

En dies de cors oberts t’obrim de bat a bat les portes del nostre casal i t’invitem a compartir amb nosaltres un Nadal de paper.

HORARI DE VISITES:

De l’11 de desembre de 2016 al 4 de gener de 2017 (Inauguració diumenge 11 de desembre 13.00.)
Laborables: de 17 a 21 hores.
Dissabtes i festius: de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores.
Tancat: Domingo 18 (matí i vesprada); dissabte 24 (vesprada); diumenge 25 (demà); dissabte 31 (vesprada) i diumenge 1 (demà).
Entrada lliure i gratuïta. S’admeten donatius i si compreu loteria per als sortejos de Nadal o del Xiquet, millor!