Crespo: “Ribó no paga a los artistas falleros de las fallas municipales, a un mes de la Plantà”

0
192

Pere Fuset en la Inauguració de l’Exposició del Ninot 2019:
“Si els falles són art, els que els fan són artistes i els que els paguem som el seus mecenes. Aquests anys hem donat alguns passets en la dignificació del vostre treball, artistes fallers”.

“Amb un cinisme insultante i vergonyós, Ribó i Fuset van parlar de dignificació i reconeixement de la labor dels artistes fallers, quan coneixen perfectament que han incomplit tant els terminis de pagament com el contracte signat amb els artistes de les falles municipals, que a un mes de la Plantà no han cobrat un només euro. És més els està costant diners de moment, ja que han hagut d’abonar a l’Ajuntament la garantia definitiva, per l’adjudicació, de 9.318,18 € (Falla Gran) i 1.295,45 € (Falla Infantil)”.

• “Aquest Grup Municipal ja va denunciar l’any passat que Fuset va signar el 4 de desembre, vuit mesos després de l’elecció d’artistes, l’adjudicació del contracte amb aquests, un retard sense precedents, que s’agreuja en conèixer que deu mesos després encara no han cobrat”.

• “Fuset que es mostra inflexible i exigeix a les comissions falleres el compliment de responsabilitats, terminis i bases en les diferents convocatòries de l’Ajuntament, no li ho aplica d’igual manera quan es tracta de compromisos adquirits per ell i la seua regidoria”.

El regidor del Grup Municipal Popular, Félix Crespo, ha manifestat “la greu desídia i irresponsabilitat de Fuset, que mancant un mes per a la plantà de les falles municipals pels equips dels artistes fallers, encara no han cobrat un sol euro pels retards provocats per desastrosa tramitació i manifesta incapacitat en la gestió del regidor de Cultura Festiva”.

Els artistes seleccionats al començament de maig de 2018, van anar els equips de LATORRE I SANZ ARTESANOS, SL, en representació dels artistes José Latorre Lleó, Gabriel Sanz Fernández i PICHIAVO i Javier Gurrea Belenguer en representació de CAP DE SURO format per Ariadna González Hernández i Javier Gurrea Belenguer.

Crespo ha manifestat que “en quatre anys hem vist tot tipus d’irregularitats amb aquest regidor amb el consentiment de l’alcalde que ha mirat per a un altre costat en la multitud de polèmiques generades. En aquest nou cas, a més Fuset incorre en la falta de respecte a un col·lectiu com el dels artistes fallers, vertaders artífexs i protagonistes de la festa de les Falles i element patrimonial clau per a la consecució de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO”.

“No té justificació alguna el perjudici que s’està causant als artistes fallers, professionals, que han de demanar diners a familiars i amics o préstecs a bancs per a poder fer front a les innombrables despeses que comporta el propi treball i manteniment del taller, com el material, despeses corrents i les nòmines dels empleats, també artistes fallers, a càrrec d’aquests, entre altres despeses”, ha denunciat Crespo.

“Aquest grup Municipal ja va denunciar a la fi de l’any passat el retard inaudit en la signatura del contracte amb els artistes de les Falles Municipals el 4 de desembre, vuit mesos després d’haver començat a treballar en els projectes i més greu segons hem conegut avui, que deu mesos després i a un mes de la plantà no hagen cobrat un sol euro ni se’ls haja explicat el motiu”, ha assenyalat l’edil popular.

Crespo ha recordat que els terminis de pagament als artistes, eren els assenyalats pel propi Ajuntament en les bases de la convocatòria i en el propi contracte posterior:

Falla Municipal Gran 2019:
juliol-desembre 2018: 184.500 €
març 2019: 20.500 €

Falla Municipal Infantil 2019:
juliol-desembre 2018: 25.650 €
març 2019: 2.850 €

Crespo ha afegit que “avui mateix hem comprovat amb absoluta indignació, com divendres passat, 1 de febrer, Fuset, a hores d’ara, signava un resolució que modificava el contingut del contracte signat el passat 4 de desembre. Totes aquestes tramitacions extemporànies provocaran encara més retard, si cap, en el pagament als artistes fallers. Un fet que no havia ocorregut mai en la història, i que és una falta de respecte i menyspreu absolut a un col·lectiu de professionals i als drets laborals dels treballadors”.

“El regidor Fuset molt aficionat a desplegar titulars buits, selfies i cortines de fum, que aprenga i entenga que la dignificació, respecte i reconeixement al col·lectiu d’artistes fallers, màximament quan és responsabilitat d’un organisme públic, comença per satisfer el salari conveniat o regulat a través d’un contracte per l’acompliment d’un treball o servei realitzat”, ha assenyalat Crespo.

Per a finalitzar Crespo ha destacat que “exigim a Fuset que oferisca de manera urgent explicacions per la greu situació a la qual s’ha arribat de manera incomprensible i que està provocant un perjudici innecessari i injustificat als professionals. Estem expectants davant a qui apuntarà, en aquesta ocasió **Fuset, la responsabilitat dels seus propis errors i incapacitat manifesta. De la mateixa manera, ens agradaria conèixer si la seua companya de tripartit, la regidora Gómez, continuarà mirant a un altre costat com aquests quatre anys, o exigirà responsabilitats, com a afectada directa d’aquesta nefasta gestió del tripartit envers els artistes fallers”.

Foto: Fuset i els represenatntes de JCF en la visita al taller.