La Federació de 1ª A presenta els seus esbossos

0
209

La secció de plata va donar a conéixer els seus projectes el passat 22 d’octubre

Va caldre retardar l’acte per la gota freda que va tindre lloc dijous passat 18 d’octubre, data en la qual s’anava a celebrar inicialment, però aquest ajornament només va fer créixer l’expectació i la il·lusió per conéixer els projectes per al 2019. Finalment, la Federació de falles de 1ª A va realitzar l’acte per a presentar els esbossos i maquetes el dilluns 22 d’octubre. En l’obertura de l’acte ja es va destacar la importància d’aquest “art efímer i magnífic” en el qual no pot faltar la crítica i el sentit de l’humor. Tota la vetlada va girar entorn al foment de la falla com a obra d’art monumental i com a eix principal de la nostra festa, i els artistes fallers van ser els grans protagonistes.

La mestra de cerimònies va rebre a les falleres majors i presidents de cadascuna de les tretze falles integrants, vestits de valencianes i valencians, que a més van ser acompanyats pels artistes fallers triats per cada Comissió per a aquest exercici. Una vegada van estar tots en l’escenari, es va aprofitar per a agrair el treball dels artistes fallers i l’esforç dels fallers i falleres, que enguany han aconseguit augmentar el pressupost del monument en un 11% en la seua secció. I es va celebrar l’orgull i l’ànsia per veure els resultats després d’il·lusionants mesos d’espera. A més es va recordar que a part de la competició de secció, la Federació concedeix el premi Borumbaia, una estatueta amb forma d’artista faller dissenyada per José Puche, que s’anirà a casa de l’artista que aconseguisca el primer premi de secció.

A continuació, es va homenatjar les corts d’honor,que també van estar presents i van ser rebudes en l’escenari amb forts aplaudiments. Seguidament tots els presents es van posar en peu per a rebre a Sara i Marina, les nostres falleres majors de València; Marina va dedicar unes paraules d’agraïment i felicitació: “Veure com és lluita per al fet que la qualitat dels nostres obres d’art continue als carrers i que millore cada any és meravellos. Vull dir-vós que sou un referent en el nostre pilar fonamental de la festa que són les falles”.

Finalment, Francesc Romero i Taronger, president de la Federació de 1ª A va realitzar un breu discurs, agraint a tots els assistents la seua presència i demanant perdó per l’anul·lació de l’acte el dijous anterior. Va remarcar l’orgull per l’augment dels pressupostos i per haver aconseguit la furgoneta per a Casa Caridad; i va felicitar els fallers pel seu compromís. També va agrair als artistes fallers els seus treballs i idees, que donen lloc a conjunts caracteritzats per l’espectacularitat, el risc i una gran posada en escena.

Finalment Marina i Sara van tallar la cinta amb els colors de la Senyera inaugurant així l’exposició d’esbossos i maquetes que es pot visitar en la huitena planta d’El Corte Inglés de l’Avinguda de França, fins al dimarts 23 d’octubre a les 20:00h.

Amb aquesta inauguració i copes de xampany es va tancar un acte ple d’il·lusió i bons desitjos per a una sana competència, però sobretot per al procés de creació.

Les falles del 2019 ens esperen, i nosaltres també a elles.

Fotografies: Armando Romero