En els anys 40 crea la ciutat de l’artista faller

0
485

Javier Mozas (Arxiu de la JCF)

Els professionals del Gremi Artesà d’Artistes Fallers tenien els seus tallers fallers distribuïts per tota la ciutat. Diversos dels seus agremiados, amb l’artista faller Regino Mes al capdavant, van impulsar la unificació en un sol barri de tots els agremiados possibles i disposar de locals adequats per a la realització del seu treball.

D’aquesta manera va sorgir en els anys 40s la idea de la construcció de la Ciutat de l’Artista Faller (que no Ciutat Fallera). Encara que per diferents qüestions, no es va fer realitat.

Els terrenys, de prop de 90.000 m2, van ser cedits per la Marquesa de Paterna del Camp, Dª Isabel Sánchez Arjona. L’Ajuntament va incorporar en 1963 el nou barri al pla urbanístic.

La primera pedra es va col·locar el dia 17 de març de 1965. La seua construcció es va realitzar per etapes, acabant-se primer l’àrea industrial formada per les naus a la fi d’aqueixa dècada. Alhora es va construir l’àrea residencial format per 1.200 habitatges. Tres dècades més tard es va incorporar el Museu (1991) i la Casa Gremial (1992).