Falles que viatgen a Mallorca

0
684

La Falla del Bou a Calvià (Mallorca) es prepara per a la seua festa fallera a l’altre costat del mediterrani.

Des de 1994 les tradicions de València també se celebren a Mallorca. L’exemple l’encarna la Falla El Bou, a la qual no li falta cap ingredient valencià.

La Falla de Mallorca és una comissió a l’ús, a la qual no li falta cap ingredient propi d’aquesta festa valenciana. De fet, en un lloc privilegiat, en Port Adrià Calvià, s’alcen les falles realitzades pel artsita Jordi Palanca, per tercer any consecutiu, i durant tres dies, la gastronomia, la pólvora i la música, amb adn 100% valencià,són les protagonistes. I per a això, són tots els components de la festa necessari es desplacen fins allí.

La plantà se celebra el divendres dia 5 i per primera vegada es realizaráal tombe i serà a benefici d’Un Llaç en Movimientoal, dissabte comença amb la despertà, a la qual li seguiran entre altres actes la mascletà de pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes, l’ofrena de flors, una mascletà nocturna també de l’empresa valenciana que porta 26 anys en aquella plaça.

El diumenge 7, últim dia de les Falles de Mallorca, també comença el dia amb una despertà. Una cercavila, una nova mascletà de pirotècnia Valenciana i un concurs de paelles serviran com a prèvia a la cremà infantil i la posterior gran nit del foc a càrrec de Valenciana per a iniciar la cremà de la falla.

Amb el seu treball realitzat al llarg de tot l’any, s’ha convertit en un referent de la projecció exterior de les Falles més enllà de la Comunitat Valenciana.

La presidenta de la Falla El Bou, Elena Gutiérrez. «La veritat és que no sé perquè la nostra localitat té aquest arrelament per aquestes festes. Potser, perquè fa 26 anys un grup de valencians residents es va ajuntar i la il·lusió segueix fins ara».

Gutiérrez afig que la Falla El Bou «és l’única falla que existeix a Mallorca. I a Balears només hi ha una altra, a Sant Antoni (Eivissa). A Palma està la Casa Regional de València, amb la qual tenim una relació molt bona, però ells realitzen altres activitats». La Falla El Bou compta en l’actualitat amb uns 120 membres. «És una quantitat que s’ha mantingut estable en els últims anys. Ens agradaria que hi haguera més; sobretot, gent jove perquè a Mallorca viuen moltes persones d’origen valencià», assenyala la presidenta.