La societat fallera vota SÍ a les Falles 2021

0
401

L’Assemblea de presidentes i presidents de falla extraordinària ha ratificat este dimecres la proposta de celebració de les Falles de 2021 de l’1 al 5 de setembre. El plantejament de l’Ajuntament de València i Junta Central Fallera ha rebut el suport majoritari dels representants de les comissions falleres i 308 dels 330 presidentes i presidents han votat a favor, el que suposa el 93,3% del total. 18 han votat en contra i s’han registrat 4 abstencions.

Una vegada amb el vistiplau de l’Assemblea de presidentes i presidents, es treballarà en els protocols necessaris per a la celebració dels actes imprescindibles, com per exemple l’Ofrena. La Comissió de Seguiment, que porta treballant des de fa mesos en celebrar unes Falles a partir del segon semestre, ha posat damunt de la taula les dates de l’1 al 5 de setembre, començant amb la Plantà Infantil el 31 de agost.

Las Fallas serán del 1 al 5 de septiembre de 2021. Fuente: JCF

VOTACIÓ

L’alcalde de València i president nat de Junta Central Fallera, Joan Ribó, que ha presidit l’Assemblea, ha agraït el comportament “exquisit” del món faller i ha destacat que “ha sigut exponent de com fer les coses amb solidaritat, estima i consideració”. “No hem lamentat cap incident a les seus festeres”, ha posat en valor.

Per la seua banda, el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha insistit que “hem d’acabar amb el cicle de 2021” i ha defensat que la celebració de les Falles de 2021 al setembre “permet restablir un calendari el més paregut al que hem tingut sempre”. Al respecte, ha apuntat que totes les activitats “s’hauran d’ajustar a les restriccions sanitàries del moment”, com la plantà, la cremà i l’ofrena, amb totes les mesures sanitàries.

“La primera conseqüència que ens podem trobar és que moltes falles estan a Fira València; i eixe espai ocupat ha de tornar a la seua activitat”, ha destacat. Sobre l’assumpte de representants de les comissions, ha afirmat que cada comissió “és absolutament lliure de la seua tria”.

Junta Central Fallera ha defensat la celebració de les Falles de 2021 per la necessitat de tancar un cicle i tornar a començar, ja que la pandèmia ha esgotat el col·lectiu mentalment i és necessari tornar a socialitzar en la mesura del possible. A més a més, la situació econòmica dels sectors productius és molt delicada i, potser, esperar més temps aboque al tancament de moltes botigues i negocis essencials per ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Las Fallas serán del 1 al 5 de septiembre de 2021. Fuente: JCF

CALENDARI EL MÉS SEMBLANT POSSIBLE A UN EXERCICI NATURAL

El plantejament de les dates de l’1 al 5 de setembre respon a diverses qüestions. En primer lloc, estes dates permetrien restablir un calendari el més semblant possible a un exercici natural respecte a les Falles de 2022. Així, es podrien dur a terme les preseleccions i la Fonteta i així aconseguir també que la resta d’actes tornen a les seues dates habituals. Junta Central Fallera creu que el millor és no allargar el calendari ni malgastar l’oportunitat de fer activitats falleres. A més, fer Falles de l’1 al 5 de setembre també evitaria coincidir amb altres festivitats tant de la ciutat com de la Comunitat.

Totes les activitats hauran d’ajustar-se a la normativa sanitària vigent en eixe moment. El programa de festejos ha de passar pel Ple i l’Assemblea de Junta Central Fallera. No obstant, s’han marcat com a imprescindibles els actes de la plantà, la cremà i l’ofrena, amb totes les restriccions i mesures sanitàries necessàries.

Els diferents actes de les comissions s’ajustaran a la normativa sanitària vigent en eixe moment i seran equivalents a les diferents disposicions que la Conselleria de Sanitat ha anat publicant l’últim any.

CRÍTIQUES A L’ADMINISTRACIÓ

Abans de la votació s’ha va obrir un torn d’intervencions. En ell, molts assistents van retraure a la Junta Central Fallera l’escrit que s’havia remès. Aquest explicava algunes qüestions que podien succeir si alguna comissió decidia no plantar. Els presidents i presidentes ho han interpretat com a amenaça o coacció per a dirigir el vot”.

El text recalcava que si hi ha una subvenció que s’ha donat per al monument i que en aquest cas el secretari o tècnic municipal haurà d’opinar sobre les subvencions i pot ser que hi haja un problema. Això, després d’iniciar el corresponent expedient, podria suposar retornar la subvenció del 62,5% atorgada en 2020. La subvenció de 2021 no corre aqueix risc posat que està pensada per a les Falles de 2022.

També assenyalava el text remès que existia la possibilitat que Fira València vulga tornar a l’activitat i retirar les falles per a disposar de l’espai que alberga molts dels monuments.

Galiana ha negat que la intenció de la comunicació fora en absolut de coaccionar sinó de donar tota la informació davant els dubtes i les opcions que s’havien plantejat per alguna comissió de no plantar i ha demanat disculpes si ha molestat o s’ha malinterpretat.