La Gran Fira de València culminarà amb la Batalla de Flors

0
1633

La celebració de la tradicional Batalla de Flors al passeig de l’Albereda, este diumenge 28 de juliol a les 20.00 hores, marcarà el punt final de la Gran Fira de València. Un mes de festa, en el que les places i els carrers de la ciutat han sigut els grans protagonistes amb un ampli programa de música, cultura i art.

La Batalla de Flors s’obrirà amb un seguici encapçalat per la Policia Municipal de gala i a cavall. Després, començarà la cavalcada valenciana, que consta de música de tabal i dolçaina, seguida de portadors de joies i pomells, i de gropes de parelles abillades amb vestits a l’antiga.

Tot seguit, començarà la desfilada de les carrosses i els cotxes lleugers. Després d’una segona volta en què s’entregaran els premis a les millors carrosses i cotxes, es dispararà una carcassa anunciadora. És en eixe moment quan de veres començarà la Batalla de Flors, consistent en l’intercanvi de clavellons a manera de projectils entre les carrosses, els cotxes i el públic, lluita que acabarà amb la disparada d’una segona carcassa.

Tot i que la Gran Fira de València ha experimentat fases de decadència i reestructuració, en les últimes dècades la Batalla de Flors ha conservat la seua preeminència dins de la Fira, perquè, a banda de clausurar-la, ha mantingut viu bona part del seu antic esperit popular. És així com la Batalla de Flors ha sabut combinar la tradició firal, l’arrelament valencià i la disposició al canvi, fet que ha possibilitat que es conserve com el patrimoni festiu que és.

Representació fallera a les carrosses

Enguany desfilaran un total de 32 carrosses que, com en edicions anteriors, tindran una amplia representació fallera. Concretament desfilaran les Falleres Majors de València 2019, Marina Civera i Sara Larrazábal, amb les seues Corts d’Honor. També ho faran les Falleres Majors de l’any 2018, Rocío Gil i Daniela Gómez, amb les màximes representants de les seues corts d’Honor.

Per altra banda, un total de deu carrosses portaran a les 73 xiques i 73 xiquetes preseleccionades per a Fallera Major de València 2020. També participaran en la Batalla de Flors les Falleres Major i Falleres Majors Infantils de l’Horta Sud.

De la mateixa manera, han sigut molts els sectors fallers que han volgut participar amb carrossa pròpia, com ara: Mislata, El Pilar- Sant Francesc, Quart- Xirivella, la Saïdia, Poblats al Sud, Botànic- La Petxina; La Roqueta-Arrancapins, Patraix, Jesús i Camins al Grau.

Les protagonistes de les festes germanes de la Comunitat Valenciana, com les Festes de la Magdalena de Castelló o les Fogueres d’Alacant, també desfilaran pel passeig de l’Albereda, Així com, el Carnestoltes de Russafa, la Federació de Cases Regionals, la Regina dels Jocs Florals i la Federació Valenciana de Moros i Cristians.

Orígens

Introduïda en 1891 per iniciativa de Pasqual Frígola, baró de Cortes de Pallars, va començar a celebrar-se al passeig de l’Albereda, a imitació d’uns combats lúdics semblants que se celebraven amb gran esplendor a Niça, a la Costa Blava, durant les seues festes de Carnaval, i que després també s’exportarien a altres ciutats europees i espanyoles.

Ràpidament, la Batalla de Flors es va convertir en el festeig més distingit i alhora popular de la Gran Fira, i es va configurar com una gran fita social i espectacle per al conjunt de la ciutat. De fet, la Batalla de Flors es va mantindre com un dels principals actes festius i socials de l’era daurada de l’antiga Fira, que transcorre entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX.

Talls al trànsit rodat

Per la celebració de la tradicional Batalla de Flors al passeig de l’Albereda, durant el proper diumenge 28 de juliol a les 20.00 hores, la Policia Local de València efectuarà diferents talls al trànsit rodat de forma prèvia. Així doncs, el dijous 25 es tallarà el tram d’Albereda entre el carrer Muñoz Seca i Pla del Reial sentit Vivers per muntatge; mentre que el divendres 26 està previst que es talle este mateix tram en sentit contrari.

Així mateix, el dissabte 27 es tallarà íntegrament el passeig de l’Albereda entre Pla del Reial i la plaça Saragossa mantenint-se així durant tot el cap de setmana i sense tancar els ponts transversals. Durant el diumenge 28, a partir de les 16.00 hores es tancarà al trànsit rodat la plaça Amèrica amb el Pont de les Flors sentit Jacinto Benavente, i el Pont de l’Exposició, ampliant-se el tall si fora necessari, a partir de les 18.00 hores, al tram de Ciutadella des del Pont del Reial. Es recomana consultar els desviaments al trànsit de les línies de l’EMT que es vegen afectades i els avisos del Centre de Gestió de Trànsit de l’Ajuntament de València.