Recomanacions per a tirar petards aquestes Falles 2018

0
614

No s’ha de fumar prop de productes pirotècnics ni encendre aquells que semblen danyats

La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana i la Guàrdia Civil han llançat una campanya de repartiment de fullets per les comissions falleres per a fomentar l’ús responsable del material pirotècnic durant les festes de Falles.

Dins aquesta iniciativa, el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues, i el general de la VI Zona de la Guàrdia Civil, José **Hermida, han participat aquest dimarts en el repartiment de tríptics al costat dels responsables d’Intervenció d’Armes a la falla del Pilar per a explicar la campanya iniciada la setmana passada, informa Delegació en un comunicat.
En el fullet que la Guàrdia Civil està repartint per les comissions falleres i establiments s’informa d’una sèrie de normatives i consells per a la compra i ús de material pirotècnic. Els tríptics estan tant en castellà com en valencià i en anglès.

L’objectiu és informar als ciutadans a l’hora d’adquirir i utilitzar productes pirotècnics, a més de facilitar consells per al seu ús responsable i així intentar minimitzar els possibles accidents.

RECOMANACIONS DE SEGURETAT

Entre els consells de seguretat difosos per la Benemérita, es recomana comprovar que l’etiquetatge porte el marcat CE. i que incloga la classe, categoria, edat mínima d’ús i instruccions, així com llegir i respectar les instruccions d’ús i les distàncies de seguretat.

A més, demanen que es mantinguen els artefactes en l’envàs fins al seu ús i no portar-los en unitats soltes en la mà, roba o borses ja que poden prendre’s per calor, fricció o colp.

La Guàrdia Civil recorda que no s’ha de fumar prop de productes pirotècnics i que no s’intenten encendre articles pirotècnics que semblen danyats. “Si un producte pirotècnic no fa explotar, no ha de tocar-ho ni **recorgelo”, adverteixen.

De la mateixa forma, en utilitzar els petards en la via pública, no s’han de dirigir contra persones ni animals. Tampoc s’ha d’encendre la pirotècnia dins de recipients metàl·lics, de vidre, cartó, plàstic o paper, perquè poden produir metralla i causar un incendi.

Així mateix, els xiquets han d’utilitzar articles pirotècnics autoritzats per a la seua edat i sempre sota la supervisió d’un adult. D’altra banda, l’institut armat demana que es vigile que no hi haja en les rodalies líquids inflamables.

Els petards no han d’encendre’s mentre s’aguanten amb les mans, s’han de col·locar en el sòl, lluny de la cara i les mans per a evitar cremades. En la mateixa línia, no ha d’utilitzar-se articles pirotècnics sota els efectes de begudes alcohòliques o substancies estupefaents.

En cas de cremades, cal llavar la superfície afectada amb aigua freda, no aplicar cap tipus de pomada o un altre producte i acudir a un Centre de Salut.
PERMISOS TELEMÀTICS

D’altra banda, des de l’any passat, la Delegació del Govern ha engegat la possibilitat per a les comissions falleres de presentar telemàticament les peticions d’autoritzacions per al tret de mascletàs i castells de focs artificials.

D’aquesta manera, s’evita als fallers haver d’acudir fins a la subdelegació a realitzar els tràmits i ho poden fer des de la pròpia falla a través d’internet.

El 95,2 % de les comissions falleres han realitzat la petició de manera telemàtica, ja que s’han tramitat un total de 571 sol·licituds, d’elles 544 de manera telemàtica i només 27 de manera presencial.

L’any passat, el primer any, el 62,2% de les comissions falleres van utilitzar aquesta via. Es van presentar 672 sol·licituds i d’elles 254 de manera presencial mentre que 418 es van realitzar telemàticament. Així el 62 % de les comissions falleres van utilitzar el sistema telemàtic per a demanar permisos per a espectacles pirotècnics.

“Ens consta que ha sigut molt bé valorat per les comissions falleres aquesta nova possibilitat telemàtica que els evita esperes i desplaçaments”, ha conclòs Moragues.