Arriba el mes de maig, i amb ell, el concurs de les creus de maig

0
289

Arriba el mes de maig, i amb ell, una tradició popular omplirà els carrers de la diòcesi de València. Lo Rat Penat ha convocat un any més el concurs de les creus de maig, acte per al qual compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València.

Per a això, podrà concórrer qualsevol entitat cultural o comercial, juntes de festes, comissions falleres, parròquies, col·legis. Així com també particulars que ho desitgen, sempre que estiguen dins del terme municipal de València.

Cal recordar que en 2022, van anar 53 les creus que es van plantar. No obstant això, no es va fer l’acte conjunt de punxar la flor, per a evitar que s’ajuntara personal.

CREUS DE MAIG 2023

Les creus elaborades amb flors naturals i fresques, adornades amb flors seques, plantes, pedres, jocs d’aigua, llum o qualsevol altre efecte que ajuda a la seua noblesa en el seu conjunt; es començaran a instal·lar des del dimarts 2 de maig a la vesprada als carrers en una celebració que té el seu origen en l’Edat mitjana.

Les creus fetes en paper de seda, plàstics o materials que imiten o substituïsquen a la flor, no estan acceptades. Les que es presenten han d’estar llestes abans de les 8.30 del dimecres 3 de maig.

ORIGEN CREUS DE MAIG

La celebració té el seu origen en l’Edat mitjana. Quan es va començar a commemorar la troballa de la creu de Jesucrist per Santa Elena, mare de l’emperador Constantí.

La data de la col·locació de les tradicionals «creus de maig» no es correspon, no obstant això al dia en què l’actual calendari litúrgic celebra «la festa de la Santa Cruz», el 14 de setembre, sinó que manté l’antiga dedicació del 3 de maig, quan se celebrava la festa de la Invenció de la Creu.