Bussos valencians realitzaran una ofrena floral a la Mare de Déu submergida en el Port

0
693

Organitzat pel Club GISED, en la romeria marítima participa el barco oceanogràfic de la UCV

Un total de 16 bussos valencians realitzaran demà, diumenge 21 de maig, una ofrena floral a la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats que des de fa 40 anys es troba submergida a deu metres de profunditat, prop del Real Club Nàutic de València.

L’ofrena es realitza amb motiu de la festa en honor a la patrona dels valencians, celebrada diumenge passat, comptarà amb la participació d’un centenar d’invitats i començarà a les 9:15 hores amb una missa en honor a la Mare de Déu en el Real Club Nàutic, han explicat fonts del club de busseig GISED València, entitat organitzadora.

A continuació, invitats i submarinistes “seràn traslladats en barques, en una romeria en què participa el barco oceanogràfic del Grau en Ciències del Mar de la Universitat Catòlica de València (UCV)”.

Una vegada en la zona on està la imatge submergida, i després de resar una oració “pels difunts en la mar”, començarà l’ofrena floral des de les barques, seguida per la immersió de 16 bussos, “que portaran rams de flors fins a la imatge de la Mare de Déu, a deu metres de profunditat”. Finalment, després de tornar al Port, tindrà lloc “una dansà en honor a la Mare de Déu, del grup de danses Sant Vicent Ferrer de l’Altar de Russafa”.

Igualment, diversos bussos netejaran, prèviament, la imatge submergida de manera que quede llista per a la celebració de l’ofrena, en l’organització de la qual també participa el Real Club Nàutic de València i té com a col·laboradors a la UCV, les associacions Altar de la Pila Baptismal i Altar de Russafa de Sant Vicent Ferrer i Creu Roja.

La imatge va ser esculpida fa 40 anys

La imatge submergida va ser esculpida en bronze en 1977 per l’escultor Ignacio Cuartero Fernández, membre del grup de busseig GISED València. Després de romandre més de 30 anys davall el mar, a 14 metres de profunditat enfront del far de València, la imatge va ser extreta en 2007 a causa de les obres en el Port, circumstància que va ser aprofitada per a restaurar-la i exposar-la. En 2009 va tornar a ser submergida “en un lloc més accessible, enfront de l’espigó situat junt amb les seues instal·lacions, a 10 metres de profunditat”.

A més, des de 1996 els submarinistes realitzen una altra ofrena floral a la imatge submergida, en la setmana del 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, organitzada també pel club GISED València, que enguany complix el 60 aniversari de la seua fundació, i per l’Agrupació de Falles del Marítim. (AVAN)