L’Ajuntament paga el lloguer de la il·luminació nadalenca de la “palza de l’apagada”, com si el comprara

0
294

JA HO VA AVANÇAR VIVELASFALLAS el passat 5 d’octubre, la ‘Plaça de l’Alegria’ que encunye el govern tripartit en 2015, es consolida com la ‘Plaça de l’Apagada’ que encunye el PP en el mateix any i que sempre torna per Nadal. Quan més feia falta, per trobar-nos en el Nadal més atípic per motius obvis i quan la Plaça es troba convertida en zona de vianants per primera vegada, l’Ajuntament decideix no apostar per la dignificació de la plaça amb una il·luminació nadalenca adequada.

Cal recordar que ja en els primers plecs de 2015, el govern va decidir llevar del plec la il·luminació nadalenca del contorn interior de la pròpia plaça, deixant només l’arbre central, així com retirar decoració lluminosa de la façana de l’Ajuntament i ara comprovem que també retiren els 25 bàculs que envoltaven tota la plaça fins a Sant Vicent.  Era qüestió de temps que s’evidenciara el nou projecte lluminós per a la plaça d’aquest govern i ha ocorregut enguany, amb la no instal·lació de la pista de gel, que per cert, no és una infraestructura pròpia de l’Ajuntament. #Això sí, enguany han decidit situar la Fira d’Artesania en la mateixa plaça, oportunitat perduda per a haver reposat el Betlem  de la Plaça de la Reina a la Plaça de l’Ajuntament.

Aquest govern que manifestava que ‘El Nadal ha de ser un motor cultural, social i econòmic’, de moment amb la il·luminació no l’aconseguim, i ja són 6 anys de projectes que no es mereixen la tercera Plaza més important d’Espanya.

Segons la documentació a la qual ha pogut accedir aquest mitjà, i comparant els plecs d’il·luminació nadalenca des del 2015 i en particular amb els de l’any passat, vam comprovar que es manté el preu de licitació de l’any passat 100.000 € més iva, però dins de la mateixa despesa es retallen elements decoratius i lluminosos en la Plaça de l’Ajuntament, per a destinar-lo als arbres que s’instal·len en la plaça de l’Ajuntament i en els barris.

En concret, detallem que s’han retirat 25 bàculs des dels quals es penjaven elements lluminosos i decoratius i que perimetraban tota la plaça de l’Ajuntament fins a Sant Vicent. Aquests diners ha sigut destinat a augmentar el preu de l’arbre del centre de la plaça que amb les mateixes dimensions de l’any passat (10 m d’ample i 20 d’alt), ha passat de 13.755 € a 20.000 €, un augment de 6.245 €, i una pujada dels arbres que se situen en onze barris que dels 4.305 € de l’any passat passen a 4.800 € cadascun d’ells.

A més, de les 25 cortines lluminoses de les finestres de la façana de l’Ajuntament a 22. I es redueix l’import de la il·luminació destinada al Betlem, situat en la Plaça de la Reina.

Es mantenen els rètols lluminosos “BON NADAL” en 13 pobles pel mateix preu de l’any passat 450 €, però es retallen el nombre de cortines lluminoses i les seues dimensions en 4 pobles, Carpesa, Castellar-Oliveral, La Punta i Benimamet-Beniferri.

2019-Detall dels 25 bàculs retirats del plec enguany.

L’Ajuntament a través del concurs, lloga els arbres, quan caldria plantejar-se sinó s’estalviaria diners públics comprant-los, sumant la despesa dels últims 6 anys. Segons fonts del propi govern no entenen, el fenomen d’augmentar els preus unitaris dels elements i reduir la il·luminació, serà la màgia del Nadal.

GREUS IRREGULARITATS I INSEGURETAT JURIDICA DE L’AJUNTAMENT

Segons ha pogut conèixer aquest mitjà, la instal·lació de la mateixa il·luminació i decoració nadalenca que està quasi finalitzada en data d’avui divendres 27 de novembre i que va començar el cap de setmana passat, s’està duent a terme sense estar adjudicat ni formalitzat al licitador el contracte. Així mateix també hem pogut esbrinar que s’està finalitzant la instal·lació sense estar aprovat per l’Ajuntament, com és preceptiu, el Pla de Seguretat i Salut de l’obra del ‘Servei d’il·luminació ornamental Festes de Nadal 2020 i Reis Mags de 2021’ i tampoc ha sigut designat l’enginyer que ha de ser el Coordinador i Director de Seguretat i Salut en fase d’execució de l’obra.