El cartell de la festa més internacional de València es tornarà a presentar a dos mesos escassos de les falles 2020

0
71

El passat 30 d’octubre es reunia el jurat per a fallar l’autor del cartell i la imatge gràfica de les Falles de València de 2020, nomenant al dissenyador Dídac Ballester la responsabilitat de realitzar-lo.

Segons ha pogut constatar aquest mitjà avui, 13 de desembre, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha signat l’adjudicació al dissenyador del contracte menor per a la realització de la imatge gràfica per a les Falles de 2020, per un import de 4.500 € (més iva) per al cartell anunciador de les Festes declarades Patrimoni de la Humanitat, fa tres anys, per la UNESCO. Sembla que el cartell de les Falles mereix menys que el que coneixíem dilluns passat, el cartell de Nadal, que ha costat als valencians 17.908,00 €, dada molt curiosa i incomprensible.

Segons l’històric de presentació oficial de cartells de Falles, amb els anteriors governs, aquest cartell es presentava a principis de novembre per a coneixement públic, amb la finalitat de prolongar la promoció de la imatge més important i internacional que representa la imatge de la Festa de les Falles. Des de les Falles de 2016, primeres del tripartit en el govern, s’ha presentat aquest cartell el 20, 27, 24 i 21 de gener dels anys 2016, 2017, 2018 i 2019 respectivament.

Deliberació del jurat i presentació del cartell per a les Falles de 2015, el 4 de novembre:

https://www.youtube.com/watch?v=Fl9PtWbJbtE

Va ser el mateix regidor Pere Fuset qui va retirar de les bases de convocatòria la data de presentació oficial del cartell com es feia fins ara, coneixent des de l’inici del concurs la mateixa data per a la deliberació del jurat i presentació del cartell més internacional.

Però és irònic que el 20 de gener de 2016, en la presentació del cartell, declarara que “els cartells de Falles no han de guardar-se en un calaix, sinó que han de complir una funció molt important. Amb ells promocionem la nostra Festa a tot el món i més en un any en què estem esperant la decisió de la UNESCO”, quan com hem comprovat sempre els ha presentats a la fi de gener.

També és interessant recordar la sensible disminució d’artistes, dissenyadors, dibuixants, estudiants i equips que es presenten a la més popular de les convocatòries de cartells municipals, i resulta molt gràfica la comparativa, com per exemple, que els presentats per a les Falles de 2014 van ser 78 projectes i per a 2015 de 69, la nova fórmula imposada pel Sr. Fuset va aconseguir atraure 37 projectes per a les Falles de 2016, 24 en 2017, 28 en 2018, 46 en 2019 i per a aquesta edició de les Falles de 2020 han sigut 34 els projectes presentats, és molt considerable la disminució a la meitat de la participació en un concurs que era percebut com el més atractiu.

Coneixem que avui s’ha signat el contracte d’adjudicació, ara ens falta saber quan es presentarà el cartell per a les Falles de 2020.