Les falles municipals buscen artistes fallers

0
288

El consistori ha aprovat les bases amb pressupostos ampliats i aposta per un jurat artístic, paritari, faller i despolititzat

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València va aprovar el divendres les bases per a seleccionar les falles municipals de 2020.

Des d’avui, en la web municipal ,s’obrirà un termini de deu dies hàbils perquè tots els artistes i equips multidisciplinaris interessats puguen presentar els seus projectes.

El pròxim 12 d’abril, conclòs el termini, es reuniran els comitès seleccionadors per a triar els dos projectes que es convertiran en les falles municipals de 2020.

El pressupost per a la falla municipal gran arribarà als 205.000 euros, la mateixa quantitat aprovada l’any passat i 35.000 euros més que l’any 2018.Per a la falla infantil municipal també es manté el pressupost de 28.500 euros, 3.500 euros més que en la penúltima convocatòria.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha indicat que per quart any consecutiu les bases s’han consensuat amb el Gremi d’Artistes Fallers i ha apuntat que també s’ha atès la reivindicació dels artistes d’avançar les dates de tot aquest procés de selecció, que enguany comença 24 dies abans que en 2018.

Fuset ha assenyalat, que novament será “un jurat tècnic, despolititzat i amb paritat de gènere” el que triarà els millors projectes per a ser plantats durant les Falles de 2020 en la Plaça de l’Ajuntament de València. “És un procediment just que preval els criteris artístics i tècnics, que valora la falla com a art i com a element central de la festa gran de la ciutat, i que aposta per la sostenibilitat a través dels materials”, ha exposat el president de Junta Central Fallera.

D’aqueixa manera, el jurat estarà integrat per dones i homes representants del món artístic, faller i creatiu que haurà de triar el projecte faller que millor integre característiques com la sàtira de l’obra en conjunt, la claredat conceptual i la singularitat de la idea plantejada. Igualment, s’avaluarà la integració de l’obra en l’espai públic en què ha d’instal·lar-se, la qualitat compositiva i espacial i la facilitat de recorregut, accessibilitat i relació visual des de l’exterior.

Al costat d’aquests aspectes, es tindrà en compte un any més l’adequació dels materials amb què es construïsca l’obra per a una ‘cremà’ el més neta i respectuosa possible amb el medi ambient amb la finalitat de “minimitzar l’emissió de gasos contaminants derivats de materials químics de mala combustió“.