Els Falles Municipals 2019

0
178

“Procés creatiu”, falla municipal gran de 2019

Els artistes Latorre y Sanz, amb la col·laboració dels artistes urbans Pichiavo (Juan Antonio Sánchez i Álvaro Hernández), seran els encarregats de fer realitat la falla municipal 2019.

A partir de figures de l’art clàssic grecoromà, el projecte pretén induir a la realització d’una reflexió sobre el valor artístic i el poder social que posseeixen les Falles, amb la finalitat de reivindicar el seu lloc, sense complexos, en la història de l’art. Esta proposta denota en els artistes Pichiavo una forta vinculació amb la cultura contemporània i una profunda admiració per l’univers faller.

Latorre y Sanz tornaran a plantar així en la Plaça de l’Ajuntament amb els artistes urbans després de l’experiència de l’any passat amb la col·laboració d’Okuda San Miguel, demostrant una voluntat de continuar avançant en la diversitat de l’art faller i d’establir col·laboracions entre les diferents manifestacions artístiques.

Com ja va ocórrer l’any passat, la falla estarà construïda fonamentalment a partir de fusta, no sols en l’interior sinó també en allò referent al volum artístic exterior, on també es faran servir altres materials com el cartó pedra. La gran escala de les figures mitològiques dissenyades facilita la utilització de la fusta com a material natural, tant en forma de llistons, varetes o contraxapats, que influiran en l’obtenció d’una combustió neta en la cremà. La falla, a més, podrà ser contemplada en la seua totalitat gràcies a la seua disposició i a un mecanisme que procurarà el moviment en les escenes de les seues bases.

“Paradeta de flors nº14”, falla municipal infantil de 2019

Les paradetes de flors que han estat presents durant tota la història de l’actual Plaça de l’Ajuntament seran les protagonistes de la falla plantada pel tàndem “Cap de Suro”.

Ariadna González i Xavier Gurrea, components de “Cap de Suro”, plantaran a la Plaça de l’Ajuntament “Paradeta de flors nº14”, un homenatge a les paradetes de flors de la Plaça. La falla infantil no es configura com un element aïllat sense vinculació a l’espai que l’alberga, sinó que s’erigeix com una peça més de l’entorn, encara que efímera.

L’estructura central de la falla estarà formada per eixa parada de flors -realitzada íntegrament en fusta- renovada estèticament amb el llenguatge característic de l’equip Cap de Suro. El projecte aposta per reduir l’ús de suro i apostar principalment per la fusta, per a reduir el fum negre i aconseguir una cremà el més neta possible, com en altres projectes dels propis artistes. Tot i això, també s’emprarà el cartó pedra.

Els artistes han destacat que es buscarà la interacció dels espectadors amb la falla per mitjà d’elements que juguen amb els sentits, com ara l’olfacte, l’oïda o la visió. A més, es tractarà d’una falla plena de xicotets detalls que de segur agradarà molt a les xiquetes i als xiquets.

Fotografies: Josep Vicent Zaragoza