Falles 2023: Horari i recorregut de la Cavalcada del Ninot

0
500

La tradicional Cavalcada del Ninot es remunta a l’any 1935 com un concurs organitzat entre totes les comissions falleres que condueixen la seua ninot a l’exposició. Va ser un any després quan el Comitè Central Faller (actual Junta Central Fallera), va introduir aquest concurs com un acte oficial de la Setmana Fallera.

Molt prompte el cercaviles es va convertir en un carnestoltes de disfresses acompanyat per músics que animaven el trasllat del seu ninot pels carrers més cèntrics de València.

Després de la Guerra Civil, en la qual no es van celebrar les festes, es va tornar a recuperar aquest esdeveniment. Va ser al voltant de l’any 1946 quan les autoritats van tractar de censurar la cavalcada per la seua càrrega burlesca, i encara que els valencians de van resistir també es van reduir les comparses en l’acte minvant l’ànim de les comissions falleres durant quasi 10 anys.

Posteriorment, algunes de les comissions van prendre la iniciativa de realitzar la seua cercavila per lliure, fora del programa, sense festeig i sense la rigorositat requerida en aquest acte. Finalment és l’any 1954 quan s’acaba amb el sentit de traslladar el ninot preferit de cada comissió a l’Exposició, però la Cavalcada del Ninot, el nom del qual passarà a ser honorífic, s’ha mantingut fins a l’actualitat.

RECORREGUT CAVALCADA DEL NINOT

Enguany la Cavalcada del Ninot serà el dissabte 4 de març. La cavalcada començarà el seu recorregut a les 17.30 en la Glorieta i, a continuació, recorrerà els carrers de la Pau i Sant Vicent, per la Plaça de l’Ajuntament i per Marquès de Sotelo fins a acabar al carrer Xàtiva.

Tancarà la Cavalcada l’entrada de les primeres peces de la falla municipal ‘Cardioversió valenciana’. En finalitzar es dispararà un espectacle pirotècnic en la Plaça de l’Ajuntament a càrrec de la pirotècnia Gironina.