“Falles Fora de Falles”, nova exposició del Museu Faller de València

0
185

La Fallera Major de València, Marina Civera, ha acudit a la inauguració de l’exposició

El Museu Faller de València ha obert al públic este dijous l’exposició “Falles Fora de Falles. Els altres temps de la festa”, en homenatge a les falles que no es planten en les dates tradicionals de la festivitat valenciana de març, sinò de manera excepcional, en commemoració de fites o esdeveniments, com el Mundial de Futbol de 1982 o l’Exposició Universal de 1992 a Sevilla. 

Esta exposició, organitzada per la Regidoria de Cultura Festiva, aborda quatre modalitats històriques de falles complementàries: les encarregades amb motiu de congressos i fires; les celebrades en commemoracions o efemèrides; aquelles que s’han plantat dins de la celebració de diverses festivitats i les concebudes com a intervencions a l’espai públic. 

Algunes de les falles que formen part de l’exposició és la plantada amb motiu del Mundial de Futbol del 1982, del qual València va ser designada subseu. Este campionat mundial es va festejar a la nostra ciutat amb dos monuments: un realitzat per a perdurar i representat per una escultura d’Andreu Alfaro, que es troba en el centre d’una rotonda en l’avinguda Aragó, i un altre efímer, conformat per una falla de 30 metrres d’alçària, obra de l’artista Vicente Luna, que va ser plantada el 19 de juny davant l’edifici de l’ajuntament. 

També va tindre este caràcter excepcional el monument faller plantat a l’octubre de 1992 davant el pavelló de la Comunitat Valenciana en l’Expo 92, amb el lema “De Valencia yo te traigo…”, que presentava en la part central un Micalet vestit de saragüell abraçant una Giralda abillada d’andalusa, símbol de l’afecte i la germanor existent entre València i Sevilla.

Així mateix, es va plantar un monument el 26 de juny de 1990 per a celebrar l’eliminació de l’anomenat “Semàfor d’Europa”, com era conegut el pas obligat de la circulació rodada per les avingudes del Cardenal Benlloch, Eduard Boscà i Peris i Valero, que enllaçava els trams al nord i al sud de l’autopista AP-7. 

L’exposició recull, a més, una gran quantitat de fotografies, retalls de premsa, esbossos, llibrets i maquetes de falles en les quals han intervingut reconeguts artistes fallers, com Regino Mas, Vicente Luna, José Devís, Pepe Puche, Manolo Martín, Ricard Rubert, José Martínez Mollà, Vicente Almela, Víctor Valero, Toni Fornés, Fet d’Encàrrec, Armando Serra, José Ramón Espuig, Ximo Esteve, Daniel López o Pink Intruder, entre d’altres; així com d’artistes plàstics com Xavier Mariscal, Santiago Sierra, Daniel Andújar, Óscar Mora o Xavier Monsalvatje. 

Fotografies: Armando Romero.