Fuset aparta a un delegat de les seues funcions en JCF per presumptes comentaris masclistes

0
247

La Junta Central Fallera (JCF) ha decidit apartar de les seues funcions a un delegat de sector i vocal de l’àrea de Festejos per realitzar «possibles comentaris grotescs i de tint masclista» presumptament abocats a la cort de la fallera major de València de 2018.

La polèmica es va produir el 9 de novembre en una gala de playbacks de Canal. Segons van manifestar verbalment dos joves components de la cort a la directiva de la Junta, un dels delegats que els acompanyava, Paco Sivera, va emetre presumptament comentaris masclistes en els quals els recomanava anar amb vestuari més atrevit. Les joves van traslladar que no va anar només un comentari, sinó diversos.

La directiva de la Junta, reunida d’urgència, va decidir gens més conèixer les queixes apartar al vocal de Festejos -que va dimitir el passat exercici del càrrec de delegat de Festejos- de la seua labor d’acompanyament a la cort per a evitar que coincidiren en actes. En el comunicat de la Junta s’explica que davant «els possibles comentaris grollers i de tint masclista presumptament abocats per part d’un delegat del sector de la JCF cap a components de la cort, la directiva vol manifestar que, una vegada va ser coneixedora de la situació, es va optar únicament per prendre amb immediatesa mesurades cautelars; preservar la identitat de les persones afectades per exprés desig de les mateixes; i apartar al presumpte autor de qualsevol activitat pública de la JCF amb l’objectiu d’evitar que puga mantenir contacte amb les afectades».

Expressen que «des de la prudència i el respecte als procediments disciplinaris del Reglament Faller, considerem imprescindible mantenir una actitud vigilant de tolerància zero davant qualsevol actitud grollera, masclista o de tipus homófoga en JCF». Adverteixen que mentre estan «a l’espera que es poguera plantejar un escenari d’expedient o una decisió per part de les comissions que ho han designat com a representant, considerem imprescindible aquesta actuació immediata amb mesures cautelars».

Afirmen que han parlat amb ambdues parts i, si bé tenen una reunió el dilluns amb Sivera, ja anuncien que «s’ha pres la decisió consensuada amb la delegació de prescindir d’aquesta persona en la delegació en la qual realitzava el seu voluntariat».

El delegat Paco Sivera, que també és delegat de sector de **Benicalap, es va mostrar ahir en contra de les acusacions. «Jo ho desmentisc totalment. No vaig dir que havien d’anar en faldilla per a veure’ls les cames. Jo vaig fer un comentari en to de broma per la recent polèmica de les normes de vestimenta. Vaig ser molt concret i el comentari va ser: «Uy!, avui veniu totes amb pantalons, són les noves normes d’indumentària?. I açò s’ha volgut convertir que havien d’anar amb faldilles», afirma.

Sivera considera que «és una acusació molt greu cap a mi i la meua amilia». Va opinar que «em sembla que és una caça de bruixes». Davant aquesta situació, afirma que «vaig a arribar fins al final. No vaig a quedar-me com acosador i groller per alguna cosa que no he fet». Va explicar que «porte 21 anys acompanyant a falleres majors de València i corts. A veure si alguna diu que jo he dit alguna grolleria». Va dir que no està conforme amb que «se’m lleve de la delegació perquè no he fet gens. O em quede en Festejos o en el passadís».

Des de la Junta reconeixen que les versions d’ambdues parts no coincideixen. Sobre si s’obrirà o no expedient, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, va indicar que «hem d’estudiar-ho jurídicament, però abans calia actuar cautelarment, no podíem quedar-nos de braços plegats. Que quede clar que la tolerància és zero».

Ara falta saber si els presidents de falla mouen o no fitxa, ja que Sivera és delegat de sector i, com va explicar el regidor Pere Fuset «nosaltres no podem tirar a cap membre de la Junta perquè sí, ja que ha sigut triat pels presidents». Una altra cosa seria que els presidents manifestaren la seua falta de confiança o que aquest dimitira, ja que li queda un any en el càrrec.