Fuset augmenta el pressupost de Junta Central Fallera sense suport de la oposió

0
282

Per incrementar el suport al sector pirotècnic i ampliar la cobertura a les comissions falleres

El Consell Rector de la Junta Central Fallera (JCF) ha aprovat amb els vots de l’equip de govern el pressupost de l’Organisme Autònom Municipal, que s’incrementarà en 2019 fins als 2.308.050 euros, vora 40.000 euros més que l’any passat. Un nou increment interanual que suposa ja un 6 per cent per damunt del pressupost de JCF en 2015, l’últim pressupost de l’anterior equip de govern. Com ja ha ocorregut als comptes de 2018, este nou increment permetrà continuar augmentant la inversió en el sector pirotècnic valencià i també ampliarà la cobertura a les comissions falleres pel que fa les seues obligacions legals derivades dels drets d’autors.

El regidor de Cultura Festiva en l’Ajuntament de València i president de la JCF, Pere Fuset, ha posat en valor el compromís institucional amb el sector pirotècnic valencià, reflectit en un nou increment de la partida destinada als focs artificials, que es dota amb més de 10.000 euros addicionals per a arribar als 280.150,57 euros (un 3,75 % més). “Insistim per quart any consecutiu en el camí de la dignificació i el suport a un sector fonamental per a les nostres festes i que, a més, comporta un gran retorn econòmic per a la ciutat. Cada euro invertit en pirotècnia es multiplica en l’economia local i els últims anys estem veient com era possible refrescar el programa pirotècnic amb innovació i tradició”, ha explicat.

Una altra partida que s’incrementa és la destinada a estalviar a les comissions falleres el pagament dels drets exigits legalment per la SGAE d’acord amb les lleis estatals de propietat intel·lectual, un epígraf que ja es va augmentar l’any passat en 25.000 euros i que enguany s’apuja un 9,37 per cent més fins arribar a un total de 87.500 euros. D’esta forma la cobertura s’amplia i les comissions tornaran a estalviar-se el pagament tant per la música dels passacarrers i presentacions com la relativa en a la resta d’ esdeveniments musicals –com ara concerts i revetles- que ha introduït el nou conveni.

Els comptes també preveuen un increment de les ajudes directes destinades a les agrupacions falleres, que arribarà als 92.322 euros (un 1,71 per cent més), i al personal que fa possible la gestió administrativa de l’organisme, que s’incrementa fins els 230.048 euros, un 8,31 per cent més. Fuset ha destacat també que s’incrementen els recursos destinats a garantir la relació de les falleres majors i les seues corts d’honor amb el col·lectiu faller, les comissions falleres i les festes germanes així com una redistribució econòmica que permetrà incrementar considerablement els premis de la Cavalcada del Ninot, que enguany es celebrarà amb un nou format consensuat amb les comissions participants.

La resta d’ítems permaneixen en termes molt similars als d’anteriors pressupostos d’este equip de govern on es destacaven aspectes com ara la reducció de desplaçaments en taxis i dietes o l’augment de més de 20.000 € en premis per a les comissions falleres fruit de la nova classificació consensuada per tots els agents de la festa, que a més a més ha propiciat l’augment dels pressupostos fallers en un 8 % i el conseqüent augment de subvencions municipals per les falles, com element central de la festa.

Fuset ha destacat igualment que gràcies al treball coordinat amb altres organismes com ara Turisme València o la pròpia Regidoria de Cultura Festiva, la promoció internacional de la festa avança amb accions com el retorn a Fitur o eixides internacionals com la plantà d’una Falla a Mainz d’este any passat, sense que això implique major esforç pressupostari a JCF.

“Un any més apostem per les Falles amb estos pressupostos. Les retallades i les congelacions són cosa de governs del passat; ara toca consolidar l’evolució encetada amb els comptes de 2016 i continuar mirant per ampliar cobertures a les comissions falleres, dignificar el tracte a sectors com el de la pirotècnia valenciana i per tots aquells aspectes que fan gran les Falles”, ha afirmat Fuset, qui ha lamentat que l’oposició “vote en contra d’uns pressupostos bons per a la festa, només per interessos polítics”.

La Junta Central Fallera també ha aprovat la Mesa de Contractació Permanent. A més a més, en una convocatòria extraordinària, els representants dels diferents grups integrants del Govern i Ciudadanos han votat a favor d’iniciar el procés d’inclusió dels expedients de Junta Central Fallera en el sistema informàtic municipal de PIAE, un pas “no exempt de complexitat tècnica per a un organisme autònom amb molt de pressupost i poc personal administratiu, però que ampliarà les garanties de celeritat en la transparència tal i com ens havíem compromés des d’este govern”.

Despres del Consell Rector Félix Crespo: “HEM VOTAT EN CONTRA D’UNS PRESSUPOSTOS DE 2019, GENS AMBICIOSOS, QUE PER QUART ANY CONSECUTIU, SÓN IRREALS, MAL PLANIFICATS I QUE NO ESTAN DESTINATS A les COMISSIONS FALLERES”.
Augmenta només un 1,7% respecte a 2018, el més baix en comparació amb altres organismes autònoms de l’Ajuntament com a Fundació Esportiva Municipal, OAM Universitat Popular i EMT, entre uns altres. En 4 anys, de 2016 a 2019, el pressupost de JCF només ha augmentat un 6%.

“Ha sigut un vot conseqüent, per no haver tingut compte en la seua confecció, la despesa real de 2018, ja que es continua incorrent en els mateixos errors, xifres irreals, despesa superior al disponible, augments de partides i de despeses diverses sense justificar, entre altres motius”.

“No podem aprovar un ‘còpia i pega’, que està redactat per a cobrir el formalisme i obligació administrativa sense major ambició”.

“EL PRESSUPOST GLOBAL DE JCF ABANS I **DESPUES DE LA DECLARACION DE LES FALLES COM A PATRIMONI DE LA UNESCO ÉS EL MATEIX, NI UN SOLO € DESTINAT A la PROMOCIÓ UNESCO. AQUESTA ÉS LA REALITAT MÁS
DEMOLEDORA DEL NUL INTERÈS MOSTRAT PEL TRIPARTIT”. “El pressupost per a 2019 de més de 2 milions de€, només augmenta en 38.867,57 €, i ni un només € va destinat a les comissions falleres. El Sr. Ribó menysté, un altre any més, els pressupostos del col·lectiu faller, evidenciant la falta de
confiança i el poc pes polític de Fuset durant els quatre pressupostos”.