Galiana no donarà els 210.000 euros per a la il·luminació dels carrers a les comissions falleres

0
108

El portaveu de VOX a l’Ajuntament de València, Pepe Gosálbez, ha revelat aquest matí que la quantitat suspesa de les ajudes a les comissions falleres per a la il·luminació dels carrers durant les Falles de setembre ascendeix a 210.000 euros.

Gosálbez ha lamentat que “novament seran les comissions les que patiran aquesta decisió de l’Ajuntament i veuran retallat el seu pressupost”. A aquests diners cal sumar els 170.000 euros que han deixat de percebre les agrupacions des del 2017 les comissions falleres, amb motiu de la reducció en quatre punts de la subvenció d’il·luminació fallera, del 20% al 16% en els últims quatre anys, i que, afegit a la d’enguany, fan un total de 380.000 euros perduts.

Segons el regidor de VOX, “mantenint aquesta retallada s’aconsegueix desincentivar i no apostar per la il·luminació fallera que amb tant esforç instal·len les comissions i que tant els aporta, com una de les atraccions centrals de Falles. Especialment en l’actual greu situació econòmica, l’Ajuntament decideix, amb aquesta mesura, no donar-les suport com a motor de generació de riquesa i creació d’ocupació per a la ciutat i per a un sector directament afectat i, en particular, per a les comissions especialitzades en llums que dediquen un gran esforç a aquesta singularitat festiva durant tantíssims anys”.

620.000 euros perduts en 7 anys

La partida pressupostària sobre ajudes a casals fallers i associacions festives estava dotada des de 1997, amb 100.000 €, i fins al 2015, amb l’entrada del govern del Rialto, mai s’havia donat de baixa anualment. L’objectiu d’aquesta històrica dotació pressupostària era oferir a les comissions i associacions festives una ajuda que els permetera adquirir, reformar, adequar i insonoritzar els casals i locals.

Així, l’Ajuntament no va destinar ni un euro en els dos primers anys al capdavant del govern; va repartir 47.378,10€ en 2017 (6.250 € per falla a 8 comissions); 34.379,77 € (6.250 € per falla a 6 comissions); en 2019 no es va dur a terme la convocatòria; en 2020 es va eliminar per primera vegada des de feia 23 anys la partida econòmica dels pressupostos municipals; i, enguany, s’ha recuperat la partida, però no s’ha realitzat la convocatòria.

Des de VOX acusen directament el regidor Carlos Galiana de “injuriar” a la festa valenciana: “En 7 anys de govern de Ribó, s’ha impedit a les Falles el disposar de 620.000 euros i aquesta partida singularitzada ‘Subvenció Comissions Falleres Casals’, de 100.000 euros, ha sigut sistemàticament donada de baixa o eliminada dels pressupostos, any rere any, des de 2015, per a destinar-la a la despesa de contractes menors per a Expojove, Nadal i Cavalcada de Reyes”, en quedar-se sense pressupost en les partides pròpies destinades a aquests esdeveniments. “Cal recordar aqueixes empreses vinculades a Compromís que s’han vist afavorides”, ha afegit Gosálbez.

VOX demana avançar la subvenció anual

La Subvenció 2021 a Agrupacions Falleres ve regulada en el Reglament Faller en el seu article 36, pel qual la Junta Central Fallera aprova un conjunt de subvencions a les Agrupacions de Falles per a sufragar part de les seues activitats, i assenyala que l’import no serà inferior al 4% del pressupost de Junta Central Fallera cada any.

Per a aquest exercici, la subvenció nominal destinada a les 22 Agrupacions i 364 Falles es reduïa a 91.965 € (252,65 € per comissió), una sensible baixada respecte a l’any 2020, que va ser de 101.693 €.

El portaveu de VOX ha criticat la gestió del Govern municipal i ha demanat que s’avance aquesta ajuda per a les agrupacions falleres: “Hauria sigut una bona oportunitat haver elevat, per part del govern, aquest percentatge del 4% a causa de la situació excepcional de pandèmia per la qual estem travessant. En qualsevol cas, demanem al govern que avant la tramitació de la concessió d’aquesta subvenció si pot ser a abans de l’estiu i no espere al mes de desembre com és habitual en aquesta ajuda, la qual cosa afavorirà sens dubte a les Agrupacions Falleres”.

Finalment, en VOX assenyalen a Galiana com a principal responsable de la situació de les falles i ha qüestionat les seues decisions: “Galiana pretén, amb l’anunci de destinar els diners del concurs de les falles municipals 2022 a les comissions, tapar tots els diners que està retallant a les comissions falleres amb la no convocatòria o suspensió de diferents ajudes. Decisions adoptades unilateralment, sense cap mena de transparència i sense un consens necessari en tots aquests temes que afecten directament les economies tan malparades de les comissions falleres”.