Getafe es troba immersa en falles

0
322

En les festes en honor a la Verge dels Àngels de Getafe es planta una falla (chamá getafense) des dels anys 1940 per iniciativa d’un valencià

La localitat madrilenya de Getafe es troba immersa en les seues festes patronals, i és per això que dins de les seues celebracions es troba la plantà i cremà d’una falla, a les mans de l’artista faller Toni Sánchez.

L’artista faller i carrosser porta plantant en la localitat des de l’any 1992, i a aquesta tradició de plantar falla en la localitat es denomina ‘chamá getafense‘- i va sorgir allà pels anys 1940 per iniciativa d’un valencià. La falla porta plantada una setmana ja en la Plaça d’Espanya, i cremarà diumenge que ve a les 23h com a colofó a les festes en honor a la Verge de Los Angeles.

El lema de la “falla” és ‘La Democràcia escolta al poble’, amb la qual s’ha volgut fer un homenatge a l’aniversari de la Constitució Espanyola, personificant la Democràcia sobre una interpretació de les Corts de Cadis, on el 1812 es va proclamar la primera Carta Magna.

A més apareixen caricatures dels últims quatre alcaldes democràtics de Getafe, com a superherois de la lliga de la Justícia Sara Hernández com Sara Hernández com Woman, Jesús Prieto com Aquaman, Juan Soler com Superman i Pedro Castro com Batman.

Com és tradició, la Chamá de Getafe fa homenatge també a algunes ubicacions de la ciutat com l’Estació Central, amb una divertida locomotora; l’Hospital Universitari, simbolitzat per una flor; o el Teatre Federico García Lorca, amb la representació de “La casa de Bernarda Alba”, en la qual destaca el personatge d’Adela amb el seu vestit verd en lloc de vestir el negre que imposava la mare, sent una jove que desafiava contínuament les normes conservadores que privaven a les dones de la seua llibertat.

Es situen a cada costat de l’escena central, dos panells per a mostrar els dos Ajuntaments de Getafe que han existit. Finalment, la Universitat Carles III de Madrid, representada amb una lupa, un llapis i una estadística, posa de relleu la importància de l’I+D de les universitats espanyoles.

Les Festes Patronals de Getafe comencen amb la “baixada” en romiatge de la Imatge de la Verge dels Àngels a la ciutat de Getafe i dins del programa de festejos s’inclou també el tret d’un Castell piromusical el divendres 14 a les 23h al Parc La Alhóndiga- Sector III i que serà a càrrec de la Pirotècnia Ricardo Caballer.