La comissió de Seguiment Falles Unesco porta sense reunir-se més d’un any

0
87
Fuente: Valencia Extra

Fa més d’un any que la Comissió de Seguiment Falles Unesco no es reuneix. L’última trobada va tenir lloc el passat 13 de novembre de 2019, amb Pere Fuset de president de Junta Central Fallera. En aqueixa taula van participar el gremi d’artistes, el Col·legi de la Seda, la Federació de Bandes, la Interagrupación, empreses pirotècniques i les universitats. Fuset va recordar que en el moment «que vam accedir a ser Patrimoni de la Humanitat ens vam comprometre a complir uns compromisos».

Ara bé, després de passar el quart aniversari de les Falles Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, aquesta comissió no s’ha tornat a reunir. Hi ha actes previstos per al 11,12 i 13 de desembre, però, no obstant això, els membres que formen part d’aquest grup no sap res sobre les activitats que es realitzaran.

Per això, durant el matí del dimecres 2 de desembre, Vicente el Genovés – el President del Col·legi Art Major Seda- i José María Chiquillo, han redactat, elaborat i presentat davant l’Ajuntament una petició de Convocatòria de la Comissió de Seguiment de Falles UNESCO. L’objectiu consisteix a poder exposar la greu situació per la qual travessa el sector dels Artesans de la Seda i Industrials Seders.

Cal recordar que aquest col·lectiu es va crear després d’aconseguir la declaració del Patrimoni de la Humanitat amb una moció del Partit Popular que va ser aprovada per la majoria dels grups parlamentaris. El llavors regidor de festes, Félix Crespo, proposava que en aquesta taula estigueren tots els representants dels diferents col·lectius afectats i els representants dels grups polítics.

En canvi, sembla ser que aquesta comissió ha quedat en l’oblit. Un grup de representants de la festa fallera que la seua funció és vetlar pels interessos de les Falles i dels fallers. Com el seu propi nom indica, també s’encarreguen del seguiment de les pautes que va marcar la Unesco perquè les Falles reberen el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Malgrat això, si aquesta comissió no es reuneix, no hi haurà ningú que controle si aquestes característiques es compleixen, posant en perill aquest mereixement que tant treball va costar al món de les Falles.