La Falla El Toro de Mallorca va concedir el Cresol d’Or a José González

0
668

La Falla de El Toro, a Mallorca, va nàixer, fa ara 25 anys, amb la vocació de fer possible que, els valencians i valencianes que per motius familiars, laborals, o de qualsevol altre tipus havien tingut que deixar enrere la seua terra, pogueren mantindre viva la flama fallera.

I en totes les dificultats que suposa viure lluny de les arrels, tot i estar a l’altre costat del Mediterrani, un valent conjunt de persones han sabut cuidar la flama fallera i contagiar amb la llum valenciana, l’alegria i el tresor de la festa, a la nostra volguda gent mallorquina.

Des de la sentida i singular experiència que suposa viure la festa fallera lluny de la terra d’on és insígnia i emblema, la Falla de El Toro es complau atingut l’honor d’instituir un nou premi faller. Encara que són nombroses les condecoracions, distincions i premis que tracten de reconèixer el treball abnegat de les persones que conformen el món faller, esta comissió ha creat en aquest exercici 2018 un guardó singular: EL CRESOL D’OR.

Una distinció que naix amb l’esperit de fer homenatge públic a persones del món faller que hagen destacat per dedicar els seus esforços i sacrificis per difondre la festa i cultura falleres per tot arreu, per establir sinèrgies, per construir ponts, i defensar un vertader concepte de germanor.

¿Per què un cresol?

Perquè hem volgut simbolitzar el poder de la llum de la flama fallera dins una antiga llàntia d’oli de les que es feien servir a l’antiguitat a les nostres terres. D’eixa forma, les persones que rebran el Cresol d’Or seran, en certa forma, portadores de la flama fallera, i en conseqüència, ambaixadores de la festa.

Per aquest any 2018, any de creació del guardó, la Falla de El Toro ha volgut atorgar el Cresol d’Or, de forma extraordinària i amb caràcter honorífic, a les màximes representants de la festa fallera, a les nostres ambaixadores per excel·lència, a les Falleres Majors de València de l’any 2018, a la xiqueta Daniela Gómez de los Ángeles, Fallera Major Infantil de València; i a la senyoreta Rocío Gil Uncio.

El Cresol d’Or 2018

La comissió ha tingut a bé concedir el guardó a un faller de soca i arrel, un periodista valencià, gran coneixedor de les tradicions valencianes. El seu currículum en la comunicació és ample, des dels seus inicis vinculat a la televisió, primer en Canal 8 Televalència com productor d’un programa diari de festes, i en l’actualitat com director i presentador en 7televalencia, d’un programa també diari de falles i festes. És també director de vivelasfallas.es i realitza múltiples col·laboracions en diferents emissores de ràdio i publicacions falleres de la Comunitat Valenciana.

A banda de qüestions curriculars, el seu perfil humà casa perfectament amb l’esperit del guardó, ja que amb la seua dedicació desinteressada ha servit de pont d’unió de la festa, i lluita diàriament per donar a conèixer els secrets de la festa, i a fer créixer el sentiment d’unitat i germanor en el col·lectiu faller.

Per totes aquestes raons, la comissió de la Falla El Toro té la satisfacció de concedir el primer Cresol d’Or al faller: José González Silva.

Falla de El Toro, a Mallorca,  espera que  el Cresol d’Or tinga una llarga vida, que el seu objectiu es veja complit, i els emplacem a l’entrega de la propera edició del premi, al 2019.