La falla Renaixement es cremarà a Torrent durant la Setmana Cultural del Nou d’Octubre

0
635

La falla que va viatjar al festival d’art Burning Man i que des de hui s’exposa al Museu del Carme de València, es plantarà al peu de la Torre a quasi un any de complir la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

A només dotze dies perquè comence la setmana fallera a la ciutat de Torrent, hui els fallers i les falleres tenen una gran notícia per a celebrar. Reinaxement, la falla que es va plantar al festival d’Art Burning Man i en què van col·laborar les comissiones torrentines es cremarà a Torrent en la III Setmana Cultural del Nou d’Octubre. Un monument que estarà plantat al peu de la Torre, emblema històric del municipi, i que serà el punt central d’esta setmana que reunirà actes culturals, socials i històrics i que involucrarà els col·lectius associatius del municipi.

Una aposta en el calendari cultural que farà que el món faller siga el protagonista d’esta celebració en honor a Jaume I, on huit falles de Torrent commemoraran el seu 50 aniversari. Un acte molt rellevant que quasi coincidirà amb el compliment d’un any des que les falles han sigut nomenades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Este matí s’ha inaugurat el monument al claustre del Museu del Carmen de València, en un acte on ha estat present el regidor de l’àrea de Festes, Alfred Costa, juntament amb el director general del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Javier Pérez Pont, i els dos artistes torrentins Miguel Arraiz i David Moreno, i amb la presència de representants de la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve, que ha participat activament en el projecte al igual que la resta de comissions locals i mon associatiu de la ciutat. Una obra que podrà visitar-se fins al pròxim 23 de març. Les falleres majors de Torrent, Carmen Sirvent i Paula Giménez, acompanyades per les seus corts d’honor, visitaran Renaixement en la visita tradicional que faran també a les Corts Valencianes.

Alfred Costa ha destacat que “les casualitats no existeixen, i amb esta acció es tanca el cicle natural d’una obra que tornarà a la ciutat després d’haver recorregut milers de quilòmetres arreu de tot el món, i que es posarà en peu posant de manifest la connexió entre tradició i avantguarda, pròpies d’una ciutat com la nostra, Torrent, la imatge de la qual serà projectada a tots els nivells gràcies a este esdeveniment”.

Reinaxement s’il·luminarà el pròxim 16 de març a les 20 hores, i tots aquells que la visiten podran gaudir de fotografies i d’un vídeo documental amb el procés de creació, el viatge i l’aventura que van viure al desert de Nevada.

Què és Renaixement?

Renaixement és el nom del projecte faller que es va plantar al mes de setembre al festival d’art Burning Man al desert de Nevada, als EUA. Una iniciativa dels artistes David Moreno i Miguel Arraiz que volien que les Falles foren conegudes arreu del món. El projecte va ser fruit de la col·laboració de les falles de Torrent, encarregades del muntatge de la base, del gremi d’artesans i d’artistes fallers i d’una estructura fallera que mostra la part artesanal combinada amb un missatge d’evolució ideat pels qui s’han convertit en ambaixadors de les falles a Amèrica.

Les comissions falleres de Torrent i les diferents associacions del municipi col·laboraren en la creació de la base d’este projecte, mitjançant el muntatge del mosaic de Nolla. El mosaic és la base de la estructura fallera ideada per Miguel i David i creada amb l’ajuda de diferents artistes. L’estructura fallera, tota recoberta amb pa d’or, mostra la part més artesanal del projecte, que transmet un missatge d’evolució ideat pels ambaixadors de les Falles en este festival. El monument està il·luminat amb un espectacle de llums creat per Ledvisuals.