Els artistes números 1 del 2021 es van donar cita

0
91

El món faller ha celebrat aquest diumenge, 26 de setembre, la Gala de l’Artista Faller, també coneguda com a ‘Gala dels 1’, on s’han lliurat els primers premis de secció de les Falles de 2021, celebrades el mes de setembre passat.

La d’enguany ha sigut una edició especial, a causa de les circumstàncies, i ha servit com a homenatge i reconeixement a la “incondicional” tasca que ha dut a terme durant aquests últims mesos el col·lectiu d’artistes fallers com a “pilar fonamental i peça central” de la festa de les Falles.

L’acte, dividit en dues parts –infantil i major— per a garantir les mesures de seguretat i distància i l’aforament, ha tingut lloc en el Saló Noble del Palau de l’Exposició i ha comptat amb la presència de les Falleres Majors de València, Carla García i Consuelo Llobell, i el president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i el Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, Paco Pellicer.

La Fallera Major Infantil de València, Carla García, en el seu discurs, ha agraït la tasca dels artistes fallers, que són un “eix fonamental” de les Falles, perquè, ha destacat, “amb el seu treball fan la nostra festa més gran”. “Si cada any guanyar és difícil, enguany encara més”, ha afegit.

“Ninots embolicats en plàstics durant més d’any i mig en Fira València, pluges torrencials al setembre o fins i tot actes vandàlics, però com sempre, davant les adversitats, va eixir la vostra millor versió. Ni la Covid ni les Danas ni cap contratemps pot amb l’esperit de l’artista faller. Aqueix que, cada any, fa realitat una obra d’art per a engalanar els nostres carrers, un art efímer, però etern en la nostra memòria”, ha pronunciat.

Carla García ha assenyalat que avui “sou els artistes els que rebeu el nostre suport i la nostra estima. I no solament vosaltres, sinó també tot el gremi per la seua labor. Aquells que comencen, els que no han tirat la tovallola malgrat les circumstàncies, els que ensenyen i els que aprenen. En definitiva, tots els que fan dia a dia que les Falles siguen una realitat”.

“Queden menys de sis mesos per a tornar a veure les vostres Falles en cada racó, i no podeu imaginar-vos les ganes que tinc de fer una ronda i retrobar-me amb tots vosaltres. Gràcies per a fer-me feliç amb les vostres creacions, gràcies per a recordar-me sempre la importància de ser fallera”, ha indicat.

“TREBALL, ESFORÇ I DEDICACIÓ” DELS ARTISTES FALLERS

Per part seua, la Fallera Major de València, Consuelo Llobell, ha agraït el “treball, esforç i dedicació” dels artistes fallers, que “fa possible any rere any que València s’ompli de color, llum, enginy i gràcia, crítica i sàtira”. “Sou els responsables que tots els fallers i les falleres esperem ansiosos veure les falles plantades, per a eixir al carrer a contemplar la millor mostra d’art efímer del món. El vostre és un treball essencial perquè València estiga marcada en el calendari de moltes persones com a cita ineludible”, ha afirmat.

“Avui ens reunim amb els artistes fallers que heu tingut l’honor i el privilegi de ser guardonats amb el primer premi de cada secció. Un motiu de celebració i més encara després dels dos anys que les vostres falles van esperar en els tallers o en Fira València. Després de dos anys i mig de pandèmia, de tristesa, incertesa, també dos anys d’il·lusió i esperança, estic segura que veure les falles plantades ha sigut el millor regal del món, per a vosaltres i per a la resta de fallers”, ha expressat.

Finalment, ha donat les gràcies als artistes “de part de tot el món faller” per “ser incondicionals i perquè la vostra força ha sigut també part de la nostra”. “La més sincera enhorabona i molta sort per a les Falles de 2022”, ha finalitzat.

“CONTINUAR TREBALLANT PER A TORNAR A PLANTAR AL MARÇ”

El president de Junta Central Fallera, ha donat l’enhorabona als artistes premiats amb els primers premis després d’una situació que “no ha sigut fàcil”. “És cert que enguany ja era tot un premi poder plantar i, no obstant això, el jurat va decidir que vosaltres éreu els millors de cada secció. Han sigut 18 mesos de sofriment, però finalment hem tingut Falles, unes Falles atípiques, diferents, amb restriccions, amb una DANA, però Falles al cap i a la fi. Hem plantat i hem cremat. Més coses, sí. Però hem fet el que era fonamental: plantar i cremar. Sense la falla, sense el vostre treball, aquesta festa no té sentit”, ha manifestat.

Així mateix, ha valorat que els artistes “han estat sempre presents en cada negociació i en cada decisió que es prenia des de l’Ajuntament de València, com per exemple el Pla 2021/2022 que no tenia més objectiu que protegir l’ofici”. “Des del 10 de març de 2020 no hem deixat de treballar perquè les falles tornaren de nou a València”, ha destacat.

Galiana ha manifestat que “sempre s’ha intentat fer el possible i l’impossible per a arribar a bon port, entre altres coses perquè l’alternativa era pitjor, la de no plantar”, una circumstància que “abocava al tancament de molts tallers”. “Però finalment l’objectiu es va aconseguir: hem tingut Falles. Hem tancat un cicle per a poder obrir un nou. I sense augmentar la incidència del coronavirus. Hem cremat per a plantar”, ha incidit.

Finalment, ha animat als artistes fallers a “continuar treballant per la nostra festa, per a tornar a plantar al març”: “No sabem com seran les Falles de 2022, però cremar aquest setembre ha sigut un alliberament per al món faller. Ho necessitàvem. Ho necessitàveu. Espere i desig que d’ací uns mesos puguem gaudir una altra vegada d’aquesta gala per a reconèixer el vostre treball”.

Fotografies: Armando Romero