Els indumentaristas Ana Jiménez i Guillermo Expósito protagonistes en la festa de Sant Vicent Màrtir

0
338

El Gremi Artesà de Sastres i Modistes CV presenta la Junta Honorífica 2019 del seu patró, Sant Vicent Màrtir

Dimarts que ve 22 de gener se celebrarà l’onomàstica de Sant Vicent Màrtir, patró de la Ciutat de València i del Gremi Artesà de Sastres i Modistes. Amb la baixada de la Real Senyera Gremial pels balcons de la institució en l’Av. de María Cristina donarà començament una processó cívica cap a la Catedral en la capella de la qual del Sant Calze s’oficiarà una solemne missa en honor al patró.

Amb la solemne celebració de la festivitat, el Gremi, fundat gràcies al decret signat pel Rei Jaume I en 1247, s’ha procedirà també al nomenament dels quatre membres de la Junta Honorífica que presidiran la institució al costat del Mestre Major, Fran Tochena.

Per a l’exercici de 2019, la representació de la Junta recau en els següents membres:

Clavariesa: Angela Meseguer (empresària tèxtil propietària de Kianty)
Dama d’Art: Ana Jiménez (indumentarista i gerent d’Artesania Viana)
Mayoral: Guillermo Expósito (indumentarista i gerent de Flor d’Aigua i Cavaller de la Senyera: Juan Carlos Pitarch (brodador i professor de l’Escola de Formació del Gremi).

Després dels nomenaments i missa es realitzarà un esmorzar de germanor en el Casino d’Agricultura de València amb el qual conclourà les activitats desplegades durant la jornada, a la qual assistiran, a més dels membres de la Junta, la Reina de la Germanor del Ram de l’Agulla, Carmen Trujillo Martínez i la seua cort i un centenar de persones vinculades a la institució entre les quals figuren membres de la Junta de Govern del Gremi com el dissenyador Julio Vera, Paqui Ortíz i la vicepresidenta Amparo Fabra.
Els càrrecs proclamats s’encarregaran d’exercir labors centenàries els menesters de les quals s’ocupaven entorn de funcions representatives: el Clavari, amb la comesa de custodiar i salvaguardar la institució; la Dama d’Art, amb l’encàrrec de preservar i defensar els interessos de les modistes; el Mayoral, cuidant i dirigint l’extens grup que conforma el Gremi; i el Cavaller de la Senyera, el quefer de la qual consisteix a responsabilitzar-se de vetlar i portar la Senyera, emblema del Gremi. Aquests nomenaments vénen a succeir a la Junta de 2018, integrada per Ana Urango, Carmen Bueso, José Polit i Camilo Miralles respectivament.

Informació històrica

En 1247 es funda el Gremi Artesà de Sastres i Modistes de València, gràcies al decret signat pel Rei Jaume I. Després de configurar els seus estatuts interns, la nova institució es configura com un estament social que gaudeix de casa gremial pròpia, escola i congregació religiosa, sent Sant Vicent Màrtir el sant venerat pel Gremi i conformant-se al seu entorn la Germanor de l’Agulla.

Durant la festivitat el Gremi ha realitzat, i perdura la tradició fins als nostres dies, un menjar de germanor on tots els seus membres es donen cita per a rendir culte al patró Sant Vicent Màrtir i compartir un dia de confraternitat amb els seus companys de professió.

Des de 1984 el Gremi compta amb la figura del seu Maestro Major, el mandat del qual és de quatre anys, elegit per votació dels agremiados i la missió dels quals ha sigut la de dirigir i representar a la institució en quantes activitats i actes públics tinguen lloc per a promoure la labor professional d’aquest extens col·lectiu de tan profund significat social.

En una de les seues cites més solemnes com és la celebració de l’onomàstica del patró del Gremi i alhora de la ciutat de València, a més de rendir-li culte se li agraeix per mantindre viu i actiu l’esperit artesà, les oportunitats i el treball de l’associació per promoure el treball dels seus **agremiados i l’aposta per la tradició costurera com a referent social i cultural