Noranta municipis celebren Falles, 7 a Alacant i 6 d’ells Castelló

0
391

Les Falles s’alcen cada any en els carrers i places de noranta municipis de la Comunitat Valenciana i, encara que aquesta festa és més popular en les localitats de la província de València, set poblacions d’Alacant i altres sis de Castelló se sumen també a una tradició que s’estén més enllà dels límits de la capital.

Amb pólvora i bunyols, en les localitats castellonenques de Benicarló, Borriana, Vall d’Uixò i Almenara també cremen els seus monuments el 19 de març, però altres tres municipis d’aqueixa província, Sogorb, Torís i Peníscola, se salten l’ortodòxia del calendari i imposen el seu propi horari.

A Viver, les festes arriben tres dies després que a València exploten els últims “masclets”, i els monuments, que es planten la nit del 22, es desfan entre les flames el dissabte 24, al mateix temps que a Sogorb planten i cremen, tot en una mateixa jornada, les seues dues falles.

Eclipsada per Benicarló i Borriana, dues localitats amb una consolidada tradició fallera, Peníscola també intenta des de fa cinc anys sonar amb força entre tanta explosió fallera i, per segona vegada, plantarà enguany els seus monuments del 22 al 30 d’abril, quan el pont de maig atraga als primers banyistes.
El soroll de les Falles també s’estén per Alacant, on peinetas i blusones es passegen pels carrers de Calp, Dénia, Pego, Benidorm i Xàbia, tots ells municipis costaners, turístics i fallers.

Però no tots viuen les festes al ritme de la capital, com ocorre a Elda, on les Falles ixen al carrer abans que arribe la tardor, entre el 13 i el 17 de setembre, i el baluern de la pólvora envolta els monuments de les deu comissions de la localitat, que l’any passat van complir la seua 75 aniversari prenent la metxa fora de temporada.

Per tradició o per pragmatisme, altres localitats valencianes celebren aquestes festes al són que es toca en la capital i, com a Real de Montroi i a Yátova, la “cremà” s’avança una setmana perquè els seus músics puguen desfilar primer pels seus carrers i després, per les de València.

Entorn d’ella, molts municipis de L’Horta també se sumen a una festa que col·lapsa la vida de les poblacions del Nord, com Godella, Montcada o Rocafort; del Sud, com Benetússer, Massanassa o Alfafar, i de l’Oest, com Paterna, Manises, Mislata, Torrent o Aldaia.

No obstant açò, la pólvora fallera també s’expandeix per diverses localitats del Camp del Turia, com Bétera, Nàquera o la Pobla de Vallbona, i de la Ribera Alta, com Alzira, Alginet o Riba-roja de Túria.

A més, comissions i comparses es barregen a Xàtiva, capital de la Costanera, i a Ontinyent, de la Vall d’Albaida, dues comarques en les quals les festes de Moros i Cristians compten amb gran arrelament.

A Cofrents, per la seua banda, s’adscriuen a la festivitat de San José Obrer, titular de la parròquia d’aquesta localitat, per a celebrar les seues pròpies Falles l’1 de maig, quan molts treballadors valencians, que aqueixa jornada celebren el seu Dia, estan ja pensant en la pròxima plantà.