L’Ajuntament agravia a les festes i les falles de la ciutat

0
432

Autoritza durant un mes a una empresa privada, unes jornades gastronòmiques mentre denega sistematicamente les activitats culturals de les falles i associacions festives.

El passat 18 de setembre l’Ajuntament autoritzava l’empresa MARISGALICIA SABOR A GALÍCIA SL, del 18 de setembre al 18 d’octubre, per a la celebració de l’esdeveniment “FESTA DEL MARISC MARISGALICIA” que estarà situada en el solar propietat d’ADIF, situat en l’Avinguda Enginyer Manuel Soto en el Barri del Grau.

 

La Fira Gastronòmica obrirà el 25 de setembre fins al 18 d’octubre amb un aforament de 396 persones i una superfície de 13.975 metres quadrats de superfície. Així mateix compta amb informes, del mateix ADIF, dels serveis municipals de Sanitat, Activitats i de Policia Local.

En l’autorització s’assenyalen tots els condicionants en relació a mesures de prevenció enfront del covid-19, i el càlcul dels aforaments amb 150 persones a l’interior de la carpa (21 taules de 6 persones /taula en total 126 persones i 6 taules de 4 persones/taula, en total 24 persones) i una terrassa exterior de 212 persones (28 persones de 6 persones/taula, en total 168 persones i 11 taules de 4 persones/taula, en total 44 persones), més 34 treballadors, que totalitzen 396 persones.

Segons ha pogut esbrinar aquest mitjà, l’empresa el va sol·licitar el 4 de setembre i l’Ajuntament l’ha autoritzat el passat 18, en 14 dies quan l’ordenança municipal obliga l’interessat a presentar-lo amb 30 dies d’antelació.

De la mateixa manera l’Ajuntament va autoritzar la FIRA D’ATRACCIONS DE L’ESTIU 2020, del 23 de juliol al 4 de setembre amb un aforament de 751 persones i una ocupació de 6.375 metres quadrats.

Així mateix, també l’Ajuntament va autoritzar, al INSTITUT VALENCIÀ DE CULTURA l’ocupació temporal de de el tram X -XI del llit del Túria (sota el Palau de la Música), els dies 22 de juliol a 7 de setembre de 2020, amb motiu de la Filmoteca d’*Estiu 2020.
També el propi Ajuntament ha organitzat, per als pròxims mesos, una gran quantitat d’activitats culturals dins dels PROGRAMES “CULTURA Al BARRIS” I “CULTURA ALS POBLES”, que se celebraran del 25 de setembre al 29 de novembre en el primer cas i del 30 d’octubre al 29 de novembre en el segon. Amb un total de 120 activitats culturals dins de “Cultura als Barris” i 54 en “Cultura als Pobles”. Concerts, circ, cinema, teatre, monòlegs, màgia, entre altres, són algunes de les 174 activitats que es realitzaran al carrer.

GREUGE COMPARATIU I MENYSPREU A FALLES I ASSOCIACIONS FESTIVES

Per contra, ningú està entenent, el greuge comparatiu que estan patint les falles i associacions festives de la ciutat, que estan comprovant com l’Ajuntament està sistemàticament denegant, sense entrar a valorar el tipus d’acte, qualsevol sol·licitud de realització d’activitats culturals, mig any, etc que estan proposant per als pròxims mesos.

Cal destacar entre altres, la no autorització dels actes per a la setmana cultural de la SETMANA SANTA MARINERA que se sol·licitava per al 3 d’octubre, amb jocs infantils, paelles i sopar al carrer, sense donar-los l’opció de poder adequar els actes a les actuals circumstàncies sanitàries, adduint l’ajuntament, literalment, “la no conveniència d’autoritzar menjars populars, revetles, disc mòbil, etc, on no es poden garantir les mesures de seguretat”.

També ha sigut “No autoritzada”, el sopar ‘Sopar de l’Escaleta”, que pretenien recuperar per als socis el 26 de setembre l‘ASSOCIACIÓ DE AMICS DEL CORPUS i que no van poder celebrar el mes de juny passat per la suspensió de la festivitat. La pròpia organització tenia contemplades les mesures de distància social i composició de cada taula amb prop de 300 comensals, però tampoc l’Ajuntament en aquest cas ha donat opció alternativa al col·lectiu, amb la mateixa argumentació tipus ‘de còpia i pega’, que estan indicant en totes les resolucions, de “la no conveniència d’autoritzar menjars populars, revetles, disc mòbil, etc, on no es poden garantir les mesures de seguretat”.

Tampoc l‘AGRUPACIÓ DE COMPARSES DE MOROS I CRISTIANS ‘MARÍTIM’ ha tingut millor sort, Mercat Medieval, Concert Fester, Dramatització, Mostra Entrada Mora i Cristiana i sopar de Germanor que s’anaven a celebrar en el Passeig Marítim, els dies 25, 26 i 27 de setembre, tampoc se celebraran enguany.

Són multitud les setmanes culturals de Comissions de Falla i Confraries i Germanors que han sigut denegades fins a final d’any, pels mateixos motius sense entrar a valorar, l’Ajuntament, a donar una opció alternativa o consensuar els diferents tipus d’actes que es pogueren celebrar. Que contrasta amb l’autorització per a les festes i setmanes culturals dels pobles (pedanies) de València.

Per exemple, l’Ajuntament NO HA AUTORITZAT els ‘mig any faller’: el de la Falla Arquitecte Alfaro-Francisco Cubells, on anaven a realitzar monòlegs, entre altres activitats. El de la Agrupació de Falles de la Creu Coberta, amb jocs infantils i paelles per al 27 de setembre. Tampoc el de la Falla Pius XI-Fontanars dels Alforins, que anava a celebrar-se els dies 3 i 4 d’octubre. El de la Falla Carrera de Malilla-Enginyer Joaquín Benlloch per al 19 de setembre. La reunió de Junta General Ordinària i Sopar d’Associació Cultural Falla Plaza del Negret, per al passat 13 de setembre. El mig any, amb jocs infantils i menjars populars, de la Falla Associació Falla Emilio Baro Enrique Ginesta, que proposaven per al 10 d’octubre. I el de la Falla Almirall Cadarso-Conde Altea, amb un menjar popular per al 17 d’octubre. O el mig any de l’Associació Cultural Falla Santa María Micaela-Martí L’Humà, sol·licitat per al 10 d’octubre, on pretenia celebrar jocs i tallers infantils, campionats de parchís, truc i dominó, i sopar de sobaquillo, entre altres sol·licituds de comissions no autoritzades.

Respecte a Confraries i germanors, no s’han autoritzat, els jocs infantils i paelles de germanor de l’Associació Cultural Germanor de Jesús amb la Creu, que s’anaven a celebrar del 17 al 19 d’octubre.