Torís viu amb intensitat unes falles amb el segell del Patrimoni Immaterial

0
293

Les prediccions meteorològiques de l’inici de la setmana feien témer el pitjor per a la setmana fallera de Torís. No obstant açò, les falles turisanas han arribat a tal mimetisme amb les de València que, igual que en la capital, amb el pas dels dies les prediccions van canviar i la pluja va desaparèixer del pronòstic. Açò sí, les falles del dia després es recordaran enguany pel tremend fred que va fer a les nits, si ben açò no va impedir que tots els actes es desenvoluparen amb especial esplendor.

Balls de disfresses, correfocs, parada mora, cavalcada del foc, actuació de grans orquestres, repartiment de bunyols en els casals per a tots els visitants, focs d’artifici, …. Tots els ingredients de la festa es van condimentar d’allò més bé donant com resultat una gran setmana fallera sense incidents destacables.

L’ofrena floral a la Mare de Déu dels Dolors Gloriosos va tornar a convertir-se en el motiu central de la festa amb la participació de més de mig centenar de comissions convidades de tota la província i una vintena de juntes locals de tota la comunitat. Aquesta desfilada és l’únic acte de la setmana fallera en el qual participen conjuntament les cinc comissions (Els Barris, Plaça del Mercat, Placeta del Marquès, Av. Corts Valencianes i L’Antiga Fontanella) i ho tancaven la Reina de les Festes, Carolina Algarra, i la seua Cort d’Honor.

Cal apuntar que es va comptar amb la presència del President de Junta Central Fallera, Pere Fuset, que encara que d’incògnit va voler estar present en les falles turisanas i interessar-se pels seus actes i de per què se celebren el cap de setmana següent a San José. Des de Junta Local es va explicar que antigament la banda de música es desplaçava per a tocar en les falles de València. Així, els fallers de Torís retardaven les seues festes per a poder comptar amb ells i açò els permetia gaudir també de les del cap i casal.

Enguany tots els fallers i falleres de Torís van tornar a coincidir, aquesta vegada en l’Ajuntament, on l’Alcalde i President Nat de Junta Local, Eugenio Fortaña, i la Regidora de Cultura i Presidenta Executiva de Junta Local, Isabel Guaita, van rebre als màxims representants per a fer lliurament solemne del títol oficial que acredita a les falles com a Patrimoni immaterial de la Humanitat.

Fortaña no va dubtar a agrair la presència de totes les falles en el Saló de Plens. “Donada la importància del títol, l’Ajuntament ha volgut lliurar de manera oficial una còpia emmarcada a cada comissió perquè puguen lluir-la en els seus casals”, va explicar. “Des de Torís ens considerem part important d’aquest patrimoni amb la nostra pròpia idiosincràsia i açò ens obliga ara a cuidar molt més la nostra festa, especialment pel que fa al seu aspecte cultural i artesà”, va afegir la màxima autoritat turisana.

El diumenge les últimes despertaes i cercaviles van recórrer tot el poble mentre en els casals s’anaven buidant les safates de bunyols fins a l’any que ve. A partir de les nou de la nit cremaven els monuments infantils i sobre les dotze, Placeta del Marquès iniciava el ritual del foc que sobre la 1:35 de la matinada donaria pas a les falles de 2018 amb la cremà de Els Barris.