355 aniversari del miracle de La nostra Senyora dels Desemparats

0
333

La localitat valenciana d’Alborache iniciarà demà, dissabte, els actes commemoratius del 355 aniversari del conegut com a “miracle de La nostra Senyora dels Desemparats a Jaime Renovell Barba”, ocorregut en el municipi, segons la tradició, el 14 de maig de 1667.

Les celebracions, que es prolongaran durant 2022 i 2023, començaran amb una missa solemne presidida pel bisbe auxiliar de València monsenyor Arturo Ros aquest dissabte, a les 19 hores, en la parròquia Santiago Apòstol d’Alborache, seguida per un concert de Ronda a la Verge, explica Alvaro Medina, rector de la localitat.

En els últims anys “des de la parròquia, amb la col·laboració de l’Ajuntament, altres entitats i veïns, estem intentant recuperar aquesta celebració entorn del miracle, que està documentat en els llibres de la parròquia i també en els arxius de la Basílica de la Verge dels Desemparats de València”, assenyala.

Amb motiu d’aquest aniversari, “s’organitzaran una sèrie d’activitats entorn del miracle, com un cicle de xarrades i una visita a la Basílica de la Verge a València, l’any vinent, unint-nos també d’aquesta manera a la celebració del Centenari de la Coronació Canònica”.

A més de la programació d’actes entorn del miracle també s’ha dissenyat una imatge oficial en aquest aniversari de l’aparició mariana a un veí de la població.

Tradició i devoció des de 1667

Segons la tradició, Jaime Renovell, veí d’Alborache, el 14 de maig de 1667 va manar als seus fills pasturar als bous, i un dels xiquets va caure al riu i va desaparéixer. Tot el poble va buscar al xicotet Jaime sense èxit. El seu pare va tornar a casa i allí van trobar al xiquet, xopat en aigua. Va contar que va estar afonat en el riu fins al vespre, quan va sentir el senyal de l’Avemaria i, guiat per una llum, va veure a una Senyora amb corona de resplendor que va ordenar a dos joves que li tragueren de l’aigua i li van portar la seua casa.

El capellà del poble li va preguntar al xiquet si identificava a la dona del riu, li va mostrar una estampa de la Verge dels Desemparats i el xicotet va confirmar que era ella. A partir d’aqueix moment, el poble d’Alborache va començar a difondre el miracle i la devoció per la Mare de Déu dels Desamparats, tradició que ha arribat fins a l’actualitat.