El Grup Popular proposa que les falles municipals les trien les 390 comissions de la ciutat

0
654

• Félix Crespo ha demanat al regidor Fuset “que no s’obstine a canviar la Festa” i que abans de buscar l’excel·lència en les Falles, “la busque en la seua gestió”.

• En el balanç que va fer Fuset ahir va obviar donar explicacions sobre “incompliments flagrants” del Bàndol de Falles, sobre intents fallits de contraprogramar l’Ofrena, falta de seguretat o sobre l’absència d’autorització de 26 grans suports de publicitat en la plaça de l’Ajuntament.

El regidor del Grup Popular ha qualificat avui l’exercici faller, que va finalitzar amb la cremà del passat dissabte, com a “convuls per les polèmiques, tensions i debats oberts pel responsable de l’àrea de Festes en l’Ajuntament de València, Pere Fuset”.

En la seua intervenció en una roda de premsa, Crespo ha llançat una nova proposta per a triar les Falles de l’Ajuntament: “que s’òbriga un procés participatiu en el qual les 390 comissions falleres de la ciutat trien els dos monuments municipals de 2018”.

“Anem a deixar-nos de comitès d’experts, que jo no dubte que la gent de Turisme o de la Universitat puguen saber molt dels seus àmbits, però si algú entén de Falles són els fallers”, ha manifestat el regidor popular, per a a continuació preguntar, “per què no es fa una convocatòria a les 390 comissions de Falles, ara telemàticament es poden enviar els esbossos i les memòries dels projectes, es dóna un termini de tres dies i que les Falles donen el seu vot”.

Félix Crespo ha pregat a l’edil de Festes que si no accepta la seua proposta i finalment nomena un nou comitè d’experts, “incloga en el mateix a fallers de base”, i ha recordat que els jurats que triaven les monuments municipals durant el govern del Partit Popular eren persones proposades per tots els grups polítics de l’Ajuntament molt vinculats al món de les Falles.

En el repàs dels temes que han generat polèmica i tensió en l’exercici faller conclòs, el regidor popular ha esmentat l’intent d’imposar i fer-los signar a les Falleres Majors i Corts d’Honor unes normes de protocol, la censura dels versos en el llibre oficial Faller, que va provocar que per primera vegada la Junta Central Fallera reprovara a un president, la falta d’agilitat per a solucionar el problema amb la SGAE, l’exclusió de Lo Rat Penat de la comissió Unesco, l’absència de les Falles en el pla estratègic del Turisme de l’Ajuntament, o la no inclusió d’informació fallera en la App València fins al 7 de març.

En relació amb les Falles 2017, ha subratllat que es congratula perquè que les festes han transcorregut amb normalitat i sense incidents, però ha apuntat que, “més enllà del destacat per Fustet, que va haver-hi una excel·lent climatologia i que l’afluència de visitants a la ciutat va ser massiva, com a pansa sempre en què San José cau en cap de setmana, s’han produït situacions irregulars com a conseqüència de la mala gestió que no es van tractar en el balanç que va realitzar ahir”.

Entre els assumptes no abordats pel tripartit, ha enumerat Crespo els següents:

La instal·lació de 26 suports publicitaris a l’entorn de la mascletà sense que el Grup Popular tinga notificació que existisca expedient administratiu que els autoritze, “en la Junta de Seguretat guarden molt zel que en la plaça de l’Ajuntament no hi haja res que puga dificultar l’evacuació”, ha explicat.

Un incompliment flagrant del Bàndol de Falles en autoritzar, amb expedient signat inicialment per Fuset el 10 de març, la celebració de concerts, playbacks, revetles i discomóviles a l’entitat cultural la Lluna Roja, “quan el Bàndol no permet que es done permís durant els dies de Falles a cap col·lectiu que no siga una comissió fallera”.

La no inclusió en el conveni amb RTVE de la Crida. “Aquest acord de difusió de les Falles ho paga la Junta Central Fallera, la mateixa quantitat que l’any passat, quan abans es pagava des de la regidoria de Relacions amb els Mitjans, la qual cosa va en detriment del pressupost per a organitzar els actes de Junta,” ha advertit.

La plantà al tombe de la Falla de l’Ajuntament “va ser una aixecada de camisa que només buscava la foto, perquè tots vam poder comprovar que no responia als cànons tradicionals de com s’eleva una Falla en vertical d’unes dimensions possibles, i no com la municipal que va haver de recórrer a grues”.

La iniciativa de la Estoreta Velleta “va ser un clarament un fracàs, perquè es va fer de manera precipitada coincidint el 15 de març amb la plantà infantil i amb el tradicional sopar que organitzen les comissions, al final solament vam veure 15 o 20 cadires”.

En relació amb els concerts que pretenia Fuset celebrar al mateix temps que l’Ofrena a la Verge dels Desemparats, Crespo ha reiterat que es van intentar muntar improvisadament al marge de la Junta Local de Protecció Civil, incomplint la legalitat, sense tenir garantits els operatius d’emergències i protecció civil. “Després Fuset va mentir en excusar-se dient que no eren concerts per a contraprogramar l’Ofrena, sinó que era ambientació musical, quan en l’expedient parla clarament de concerts musicals”.

Sobre les Falles de l’Ajuntament d’enguany, ha deixat que siga el carrer qui les valore. “Respecte molt el treball dels artistes i va deixar que siga la gent qui les valore, com així ha fet.” No obstant açò, sí que ha criticat “la manipulació” que va fer **Fuset de l’opinió de la Fallera Major Infantil. “Es va agafar a les paraules d’una xiqueta per a justificar un projecte que no ha quallat”.

També s’ha referit a la falta d’explicacions donades per Fuset per la dimissió del secretari de la delegació de Falla de la Junta Central Fallera i a l’anunci de reduir carpes. Sobre les carpes ha dit que són necessàries per a acollir les necessitats de moltes comissions i ha ressaltat que “menteix de nou l’edil de Festes quan declara que les ajudes per a insonoritzar casals es concediran per primera vegada, perquè ja es donaven amb el Partit Popular en l’alcaldia”.

Finalment, Félix Crespo ha demanat al regidor Fuset “que no s’obstine a canviar la Festa” i que abans de buscar l’excel·lència en les Falles, “la busque en la seua gestió”.