El PP valencià sol·licita al govern la reducció de l’IVA per a sector de la indumentària

0
561
Fuente:

El Partit Popular Valencià, a través de l’edil Santiago Ballester, ha presentat una moció a la Comissió D’Hisenda, Coordinació Jurídica, Inspecció General, Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació. En ella, s’insta a aplicar l’IVA reduït (10%) als productes d’indumentària Valenciana i orfebreria, emmarcats dins de l’artesania i reconeguts per la UNESCO com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

Les falles de València estan vivint una època convulsa a compte del COVID 19, perquè han hagut de cancel·lar la seua celebració aquest exercici 2020 a causa de la pandèmia mundial. I tot apunta al fet que 2021 hauran de patir alguna modificació respecte a les celebracions habituals.

Aquestes cancel·lacions o modificacions generen un crebant enorme per a tots els sectors econòmics que viuen entorn a la festa dels valencians. Els artistes fallers, bandes de música, pirotècnics, indumentaristes, orfebres i una infinitat de sectors genuïns dels valencians que podrien estar en perill de pervivència.

Professions que a causa de la seua idiosincràsia estan unides ineludiblement amb les falles de València, de tal manera que es troben emmarcades dins de la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Des del Grup Municipal Popular, han sigut conscients de la gravetat de la situació i han plantejat propostes amb la finalitat d’ajudar aquests sectors afectats. Però en aquesta ocasió se centren en els indumentaristes i orfebres.

Els indumentaristes exerceixen una activitat digna de reconeixement, perquè en moltes ocasions els vestits de Valenciana són vertaderes joies d’art. Enagüas, mitjanes, sabates, faldes, cossets, manteletes i telers, formen un conjunt de vertader valor patrimonial.

Quant a l’orfebreria, cal destacar que és un ofici totalment artesanal, on no existeixen plans de formació específics i per tant cal acaronar per a poder garantir el relleu generacional, en cas contrari és un ofici que es perdrà.

Cal recordar que la moció s’ha dut a terme després que PSOE, PODEMOS i VOX impediren que s’aplicara un IVA reduït al sector pirotècnic. El diputat de Compromís Joan Baldoví va ser l’encarregat de proposar el passat 29 de setembre aquesta moció d’ajuda a la pirotècnia en el Congrés dels Diputats.