El solemne Tedèum amb motiu del 9 d’Octubre plena la Catedral

0
255

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Canyars, ha presidit este matí el solemne Tedèum amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, en la Catedral de València, que s’ha omplit de fidels.

Després de besar la Senyera portada per l’associació el Rat Penat en l’entrada de la Seu per la Porta dels Ferros, el Cardenal s’ha dirigit cap a l’altar major de la Seu i ha oficiat el Tedèum acompanyat pels seus bisbes auxilares monsenyors Esteban Escudero i Javier Salinas, i membres del Capítol de la Catedral.

Centenars de valencians, enarborant Senyeras, s’han donat cita en el Tedèum, que ha conclòs amb la solemne benedicció per l’Arquebisbe.

Posteriorment, el Cardenal ha presidit també la missa a les 12 hores en la Seu, en la que s’ha referit a la commemoració de hui, i ha donat gràcies a Déu per poder “celebrar el goig immens d’haver sigut recuperada la fe cristiana, sobre les quals s’edifica la nostra terra, la nostra pàtria valenciana”.

Més d’una trentena de cantors de la Coral Catedralícia hi ha interpretrado el Tedèum, compost en 1994, en valencià, pel prefecte de Música Sacra de la Seu, José Climent.

En el cas de la ciutat de València, es canta el 9 d’octubre en commemoració de la instauració del Regne cristià, eixe mateix dia de l’any 1238 quan va ser dedicada i consagrada a l’Asunción de María la Catedral que era encara una mesquita -alçada sobre l’antiga Seu visigoda-.

El Tedèum, expressió llatina que es traduïx com “A tu Senyor t’alabamos”, és “uno dels primers himnes de gràcies compostos en llengua vernacla a Espanya, a l’estar el seu text en valenciano”, segons Climent. La lletra que s’ha cantat hui és una traducció del text original escrit en llatí, realitzada pel jesuïta Joan Costa i el canonge de la Catedral José Almiñana, ambdós difunts.