Aquestes són les falles municipals 2020

0
475

La infantil obra de Ceballos & Sanabria i la gran dissenyat per Escif i els artistes Manolo Martín i José Ramón Espuig girarà 360 graus durant les 24 hores del dia.

València ja té els esbossos de les seues falles municipals de 2020. En l’acte de presentació, que s’ha celebrat en la vesprada del dimecres en el Centre del Carme, els artistes han explicat que la falla gran portarà per lema ‘Açò també passarà’ i tindrà com a protagonista a una dona «que està meditant i que tindrà moviment. Girarà com la Terra, en 360 graus durant les 24 hores», segons han comentat el dissenyador Escif i els artistes Manolo Martín i José Ramón Espuig. El monument suposa una inversió de 205.000 euros.

Com a novetat de la falla gran, les escenes no estaran en els baixos del monument, sinó disseminades. Així, per exemple, hi haurà dos coloms, una amb branca d’olivera en el pic i una altra amb un masclet i ambdues estaran damunt d’un semàfor. Hi haurà un ós polar dins de la font de la plaça de l’Ajuntament i l’escultura de Vinatea es devorarà portant una maleta.

El Taller de Manolo Martín –fundat com a empresa en 1984– és una organització multidisciplinària de les arts plàstiques i aplicades, amb capacitat per a abordar qualsevol tipus de treball artístic.

Espuig, mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, ha plantat fins a 142 falles grans, a més de moltes altres en categories inferiors i 28 falles infantils des de 1974.

Al costat d’ells estarà el valencià Escif, que està considerat un dels referents més rellevants de l’escena de l’art urbà a nivell mundial.

‘Això passarà’ ens convida a reflexionar sobre una realitat efímera, en la qual els pensaments i les experiències vénen i van, igual que ocorre amb les falles, en les quals la il·lusió i l’energia de tot un any és esfuma en la nit de la cremà per a tornar a semblar uns dies després.

Aquesta filosofia quedarà plasmada en la falla en una dona majestuosa, elegant i apoderada, que mitjana impassible, encara que un mecanisme en la base permet la seua rotació amb el mateix interval de temps amb el qual el fa la terra. Es convertirà així en un far que il·lumina cada racó de la plaça.

Monument municipal infantil

La infantil, amb el lema ‘Saps qui soc?’ i 28.500 euros d’inversió, és de José Luis Ceballos i Francisco Sanabria.

Amb el projecte de 2020 titulat ‘Saps qui soc?’, Ceballos i Sanabria realitzaran la que serà la seua desena falla municipal, infantil, després d’haver plantat ininterrompudament en la plaça de l’Ajuntament des de 2008 fins a 2016.

Tots dos artistes conformen un equip artístic pluridisciplinari, que centra la seua creació artística en el món de les falles infantils, la il·lustració, l’escultura i la conservació i restauració de béns del patrimoni cultural.

Amb ‘Sap qui soc?’, Ceballos i Sanabria realitzen un recorregut per la història per a presentar-nos personatges, homes i dones, que han sigut clau en la història del poble valencià, com el cònsol romà que va fundar la ciutat, el rei Jaume I que va atorgar els Furs o figures medievals que per les seues tràgiques circumstàncies són avui referents en la lluita per drets col·lectius com els del col·lectiu LGTBI.

També apareixen representats altres personatges que per les seues habilitats artístiques o científiques han posat a València en el mapa mundial amb les seues magistrals melodies, quadres plens de llum, els seus descobriments o amb la qualitat de les seues obres literàries.

José Luis Ceballos és llicenciat en Belles arts i màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals per la UPV, mentre que Francisco Sanabria és llicenciat en Història de l’Art per la UV i en Belles arts per la Universitat Politècnica de València i va cursar el mateix màster que Ceballos.

Tots dos projectes van ser triats per majoria mitjançant un comitè seleccionador independent, designat per entitats falleres i artístiques després de les presentacions dels projectes que optaven a plantar en la plaça de l’Ajuntament al març de 2020.


Falla Municipal Infantil 2020


Falla Municipal 2020

efe