Josep Vicent López, Premi Cresol d’Or 2020

0
658

La comissió de la Falla del Toro de Calvia a Mallorca reconeix amb aquest premi, una gran persona i millor faller.

Una distinció que va nàixer en l’esperit de fer homenatge públic a persones i institucions del món faller que hagen destacat per dedicar els seus esforços i sacrificis per difondre la festa i cultura falleres per tot arreu, per establir sinèrgies, per construir ponts, i defensar un vertader concepte de germanor, centrat en les persones.

I escollírem un cresol perquè simbolitzar el poder de la llum de la flama fallera dins una antiga llàntia d’oli de les que es feien servir a l’antiguitat a les nostres terres. D’eixa forma, les persones que han rebut i rebran el Cresol d’Or són i seran, en certa forma, portadores de la flama fallera, i en conseqüència, ambaixadores de la festa.

Enguany la comissió ha volgut premiar una persona que començà el seu viatge faller desde xicotet al cap i casal i on ha treballat per la festa d’una forma intensa i entregada, en la actulitat president de la comissió de la Falla Espartero-Gran Via Ramon i Cajal.

L’any 2015 va decidir junt a un grup de valencians portar les Falles més enllà de terres valencianes, en el projecte, hui ja realitat, de “Fallers pel món”. Des d’ençà, ha treballat de valent per que la festa fallera siga cada vegada més coneguda per qualsevol racó de la geografia espanyola y per què no, fora d’ella.

Amb una aposta ferma i consistent per les Falles i les tradicions valencianes, de la seua mà els “Fallers pel món” han arribat a llocs tan emblemàtics com la mesquita de Córdoba, les catedrals de Salamanca o Saragossa, entre atres ciutats espanyoles. Enguany el dies 26, 27 i 28 d’abril els “Fallers pel món” arribaran a Andorra la Vella, on desplegaran un completíssim programa que conté tota la nostra idiosincràsia: cridà, despertà, passacarrers, mascletaes, Ofrena, nit del foc, Cremà, i danses valencianes. Realment un esforç titànic que convertirà Andorra per uns dies en una xicoteta València fallera.

Faller des que naixqué, aposta fermament per la festa fallera i per tot allò que duga el nom de València fora de la seua pròpia geografia, i convençut que tots els colectius que planten Falla fora de la Comunitat Valenciana cal que tinguen major protagonisme en la festa, pel gran esforç que realitzen cada any per mantindre viva la cultura valenciana. De fet, la Falla Espartero-Gran Via-Ramon y Cajal és la comissió més agermanada de la ciutat de València per intentar fer sinèrgies i protegir la festa de les Falles en tots els llocs i entre persones ben diverses.

A banda de qüestions curriculars, el seu perfil humà casa perfectament amb l’esperit del guardó, ja que amb la seua dedicació desinteressada ha servit de pont d’unió de la festa, i lluita diàriament per donar a conèixer els secrets de la festa, i a fer créixer el sentiment d’unitat i germanor en el col·lectiu faller.

Per totes estes raons, la comissió de la falla de Toro de Mallorca premia amb Cresol d’Or 2019 a Josep Vicent, amb sentit homenatge que va rebre el passat cap de setmana, es va reconèixer el seu esforç de esta apassionant de les falles, però sobre tot es va donar públic testimoni del seu amor per la festa, i per la seua terra i les tradicions valencianes.