La Baixà del Crist d’Aldaia és Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana

0
227

La “Baixà del Crist dels Necessitats” d’Aldaia ha sigut declarada Festa d’Interès Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. La Direcció General de Turisme ha acceptat la petició formulada per l’Ajuntament d’Aldaia perquè la “Baixà del Crist” tinga aquest títol honorífic que aporta més reconeixement, prestigi i notorietat a la festa.

Aquesta declaració ha sigut atorgada per Presidència de la Generalitat Valenciana mitjançant resolució del 25 de maig de 2023. Fet que suposa la inscripció de la “Baixà del Crist” d’Aldaia en el registre especial de festes i itineraris d’interès turístic del territori valencià.

Cal recordar que la “Baixà del Crist” va obtenir en 2010 la declaració de Festa d’Interès Turístic Local. No obstant això, ara amb l’actual reconeixement provincial la festa més emblemàtica d’Aldaia adquireix més rellevància i una major consideració.

A la Baixà assisteixen persones de totes les condicions socials i cultures. Un espectacle de llum, pólvora i color entre una multitud de gent de dins i fora d’Aldaia . La “Baixà del Crist” forma part del patrimoni immaterial o intangible d’Aldaia. És una expressió popular de la ciutadania, un acte col·lectiu en el qual mesclen religiositat popular, la festa del foc i tradició cultural.

CARACTERÍSTIQUES DE LA BAIXÀ DEL CRIST D’ALDAIA

La Baixà del Crist d’Aldaia té característiques singulars de caràcter patrimonial, festiu i cultural que defineixen la seua originalitat i que expliquen la seua declaració com a Festa d’Interès Turístic Provincial:

  • Una festa amb més de cent anys d’història.
  • Festa oberta a persones de totes les creences, cultures i condicions socials.
  • És un ritual de la cultura valenciana del foc.
  • Està integrada en la trilogia festiva dedicada al “Crist dels Necessitats”.
  • Passa de generació en generació.