La Diputació dóna la benvinguda a les Falles de setembre amb una campanya històrica

0
551

La Diputació dóna la benvinguda a les extraordinàries Falles de setembre amb una campanya històrica que recupera la imatge de la festa en el segle XIX, inspiració dels Sorolla i Benlliure que en el seu moment van ser beneficiaris de les beques artístiques de la corporació provincial, i que al mateix temps “abraça a tot el col·lectiu faller que tan malament ho ha passat en estos últims mesos i que igual que la societat anhela recuperar la normalitat de la qual ens va privar la pandèmia”.

Són paraules del president de la Diputació de València, Toni Gaspar, que este dimecres ha participat al costat de representants del sector i els creatius de ‘Pren la metxa’ en la presentació d’una campanya que combina “el component històric d’estes Falles amb el recolzament que des de la institució hem volgut fer als artistes fallers, indumentaristes, pirotècnics, floristes i altres membres d’un col·lectiu imprescindible en el teixit productiu dels nostres municipis, que ha de recuperar com més prompte millor la normalitat”.

Esta idea d’ajustar “el rellotge biològic del sector faller” que apunta Gaspar explica el lema ‘Cremar i tornar a crear’ que apareix en el cartell de Ramón Pla, l’il·lustrador valencià que s’ha encarregat del vessant artístic de la campanya. En paraules del president de la Diputació, el cartell de Pla és “una obra per a la posteritat que a més d’immortalitzar les històriques Falles de setembre reinterpreta l’estampa icònica d’una parella amb la indumentària tradicional valenciana i convida a viure la festa amb la responsabilitat del moment, més de dia que de nit i amb una prudència que és compatible amb la il·lusió de les falleres i fallers per recuperar la festa i gaudir-la als carrers”.

El cartell de Ramón Pla presenta a una parella de valencians amb la indumentària mare, aquella que van mostrar en les seues obres Sorolla i Benlliure convertida en una imatge moderna en la qual l’orxata i els fartons sostenen la metàfora de gaudir la festa de dia seguint les recomanacions fixades per les autoritats per a continuar protegint-nos de la pandèmia.

La campanya ‘Pren la metxa’ és una continuïtat del ‘Aguanta la metxa’ amb el qual la Diputació va voler conscienciar al col·lectiu faller i la societat valenciana de la necessitat d’esperar per a tornar a viure les Falles en tota la seua immensitat. Al març va caldre renunciar a qualsevol mena d’acte públic per a frenar la propagació del virus, mentre que al setembre toca prendre eixa metxa perquè el sector faller puga reinicialitzar els desordres causats per la crisi sanitària i recuperar el pols normal de la seua productivitat amb vista a les Falles de 2022.

Esta idea es recull igualment en un audiovisual dels creadors de ‘Aguanta la metxa’, amb una posada en escena que ens trasllada a la imaginària fallera del XIX i que compta amb la participació del Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent, els arranjaments musicals del compositor valencià Víctor Lucas i la veu de l’actor Darío Torrent. Tots ells posen cara, música i veu a un col·lectiu que troba simbòlica llar en al taller de Carlos Carsí, l’últim artista guanyador en Secció Especial amb el seu monument per a L’Antiga de Campanar.

La peça constituïx el principal element de la campanya #Pren la Metxa en xarxes socials, un espai imprescindible per a mostrar al món la joia patrimonial que són les Falles, molt especialment en temps de pandèmia.

Ajudes al sector

La campanya fallera de la Diputació pretén representar a tot un sector amb el qual la corporació sempre ha col·laborat i al qual ha tractat d’ajudar de manera especial des del començament de la pandèmia. Estes ajudes han arribat als diferents col·lectius que ho formen, des del Gremi d’Artistes Fallers fins a Piroval, l’Associació d’Empreses Pirotècniques, passant per l’Associació Nacional de Floristes, el Gremi Artesà de Sastres i Modistes, l’Associació de Comerços d’Indumentària Valenciana, el Gremi de Mestres Palmiters i les pròpies comissions falleres de València i els municipis de la província.

Fruit d’estes col·laboracions està pendent la plantà de desenes de monuments fallers en hospitals valencians i en municipis sense tradició fallera, a càrrec del Gremi d’Artistes Fallers, o el tret de festivals pirotècnics en diferents localitats de la província, a càrrec de Piroval. En el cas dels floristes, fa a penes uns dies van engalanar amb els seus muntatges una desena de poblacions, inclosa la capital, en el marc de la iniciativa ‘Torna la Primavera’, finançada per la Diputació.