La Gala de la Pirotècnia desvela el programa d’espectacles d’enguany

0
515

També es va retre homenatge a Accitana María Angustias i a la comissió de la plaça de Montolivet

Cada vegada queda menys perquè comencen oficialment les Falles 2019 i a poc a poc es van coneixent els detalls d’esta gran festa. Ahir, a la Gala de la Pirotècnia, celebrada en el Palau de l’Exposició, va ser el moment de desvelar el calendari d’espectacles pirotècnics del programa faller d’enguany. Una agenda de disparades que es complementarà, a més, amb el gran espectacle organitzat per Amstel -patrocinador oficial de les mascletades-, que tindrà lloc el dia previ a la Crida, en La Marina de València.

Durant la gala, a més, el sector pirotècnic va retre homenatge a Accitana María Angustias, empresa pirotècnica de Guadix (Granada), que enguany hauria complit una dècada ininterrompuda disparant mascletades en Falles de no ser per l’accident que van patir en novembre de l’any passat, que va causar víctimes mortals. Amb este premi, des de JCF es vol reconéixer el seu esforç «per vindre a València a donar-ho tot, guanyant-se la confiança del públic valencià i de moltes comissions falleres que també han confiat en el seu art».

També va rebre el reconeixement de la Junta Central Fallera la comissió de la plaça de Montolivet, que compta amb una consolidada colla de dimonis presents a molts correfocs valencians i dispara fins a tres mascletades potents en la setmana gran de Falles, incorporant, a més, tant una mascletà de color per a cremar la seua falla, com una mascletà manual infantil. Amb estos reconeixements anuals, des de JCF es vol posar en valor «el treball del col·lectiu faller per l’art valencià del foc».

A més, a totes les pirotècnies que enguany tenen el privilegi de formar part del calendari d’espectacles pirotècnics de les Falles 2019, se’ls va entregar com a record de la seua participació un guardó amb la imatge gràfica de Dani Nebot. Tots junts van posar amb ells en una bonica foto de família.

Les Falleres Majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal, van assistir a l’acte on van poder dir emocionades el seu primer: “Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà! I és que queda només un mes perquè eixe crit siga una realitat des del mític balcó de la plaça de l’Ajuntament.

A més, ahir al matí el govern municipal va destacar l’increment, en els últims quatre anys, de la retribució que les empreses pirotècniques reben per cada mascletà a la plaça de l’Ajuntament. En les Falles d’enguany, el quart increment consecutiu de 500 euros permetrà arribar fins als 6.000 euros per disparada, el que suposa dos mil euros més respecte a 2015. A més, se sumen 7.000 euros per a la Nit del Foc, per reforçar-la com a principal atractiu pirotècnic del calendari faller.

Fotografies: Armando Romero.