La Foguera Port d’Alacant guanya el ‘Premi Amstel Uneixes Fogueres de Categoria’

0
247

Els guanyadors gaudiran d’un programa de festejos únic, d’autèntica categoria, amb la millor gastronomia gràcies a l’Estel Michelin Rafa Soler, la pirotècnia de Pedro Luis Sirvent i la música en viu amb un espectacle especial del popular raper alacantí Arkano.

Cada any, unes poques fogueres es fan amb totes les mirades, són les guanyadores dels guardons que atorga l’ajuntament i la Federació de Fogueres als millors monuments, una espectacular competició en la qual la grandiositat, la gràcia, bellesa i originalitat dels ninots és decisiva. Enguany, Amstel, fidel al seu compromís amb la ciutat d’Alacant, ha creat el ‘Premi Amstel Uneixes Fogueres de Categoria’, que ve a complementar a aquests guardons i que té per objectiu estendre el reconeixement a les 89 comissions que componen un mapa fester absolutament divers, amb comissions de grandàries i històries molt diferents, però amb un element comú: la seua dedicació i lliurament per a mantenir vives les tradicions d’aquesta festa, que compleix 90 anys.

Amstel ha posat el focus en altres aspectes, com l’esforç que fan les comissions, les seues iniciatives solidàries i el seu esperit emprenedor, la mobilització dels veïns, l’acolliment en els ‘barraques i racós’ a persones de totes les edats i procedències, la integració de la dona en els organigrames o en la participació en les activitats de la Federació de Fogueres durant tot l’any.

Amb aquest criteri, un jurat compost per Manuel Jiménez, President de la Federació de Fogueres; Patricia Gadea, Bellea del Foc 2014; Pascual Domínguez, artista foguerer; i Samuel Díaz, Director Comercial Territorial per a Llevant de HEINEKEN Espanya, ha analitzat les 5 candidatures finalistes entre les 42 que s’havien inscrit pujant un vídeo o fotografies i un text descriptiu amb el hashtag #TodasLasHoguerasSonEspeciales en el perfil de*Amstel Espanya en Facebook.

Del 5 al 16 de juny ha estat obert el període d’inscripció i votació, la gent ha pogut veure i valorar les candidatures i les 5 més recolzades han passat a la final, celebrada avui en la Casa de la Festa.

Representants de les comissions han comptat amb 10 minuts per a exposar la seua candidatura davant el jurat, aportant els arguments que fan especials a la seua foguera.

Els de la comissió Sant Nicolás de Bari Benisaudet, amb 35 anys d’història, han destacat la seua creativitat a l’hora de superar les estretors econòmiques amb iniciatives com canviar la mascletà per una ‘globotà’ o les despertás amb caceroladas. A més, han assenyalat el seu esforç per a involucrar als veïns del sector en la festa, incloent la diversitat cultural en els seus actes. També han destacat el paper de la dona en la seua activitat i el seu treball en la promoció de l’ús del valencià a través del seu ‘llibret’, recentment reconegut amb un premi de la Federació.

La Foguera Sagrada Família és coneguda per ser la més nombrosa de la ciutat. No obstant açò, els seus més de 187 membres són, com el seu nom indica, una família. La comissió aposta per la diversió intergeneracional, amb una intensa participació en els esdeveniments de la Federació i engegant activitats per a mantenir les tradicions, com la ‘muixeranga’, els concursos de paelles… També han explicat com involucren al barri en el finançament de la foguera i com han creat un concurs de rock per a impulsar a nous talents de la ciutat i la província.

Els representants de Nou Alipark han posat l’èmfasi en el seu ànim de supervivència. En 2005, després d’una greu crisi, van decidir mirar al futur i van engegar un relleu generacional, passant la comissió a estar en mans dels ‘foguerers’ més joves i aportant un nou impuls que ha garantit la continuïtat d’aquesta Foguera que treballa per a portar cada any la festa als carrers del seu barri.

I els representants de la foguera Avinguda de Loring Estació han destacat la seua intensa activitat i compromís amb temes socials, participant i creant iniciatives per a la recaptació de fons destinats a diferents ONG que lluiten contra el càncer, la violència de gènere o l’exclusió de col·lectius desfavorits, com les dones o els ancians.

Finalment, el jurat ha premiat a Port d’Alacant, una comissió que va nàixer fa 32 anys gràcies al somni d’un grup d’amics de plantar la seua Foguera en el mar. Van ser els primers a aconseguir-ho, en 1987, i així ho han fet des de llavors, a excepció d’un any en què van haver de superar una crisi econòmica. Un altre dels aspectes que ha apreciat el jurat ha sigut el paper femení en el seu organigrama, amb una comissió on els càrrecs estan ostentats, majoritàriament, per dones.

Samuel Díaz, en representació de HEINEKEN Espanya i del jurat, ha destacat la dificultat a l’hora d’escollir una de les candidatures. “Realment, totes tenien històries darrere que les feien especials, que podien veure’s com un exemple del treball que es realitza durant tot l’any en les 89 Fogueres que formen part de la festa alacantina”, ha comentat Díaz, a qui s’han sumat la resta dels membres del jurat en l’agraïment a la creativitat dels qui han presentat la seua candidatura. “Hem pogut veure vídeos realment emocionants, originals i que destil·len tot l’afecte dels **foguerers per aquestes celebracions”, ha apuntat Manuel Jiménez, President de la Federació.

Les finalistes han rebut un diploma que acredita la seua participació en el concurs. I s’ha atorgat un estendard a la guanyadora de el ‘Premi Amstel Uneixes Fogueres de Categoria’. Al costat d’aquest distintiu, la comissió va a gaudir d’un programa d’activitats d’autèntic luxe.

La nit La Plantà, el xef Estavella Michelin Rafa Soler oferirà la seua particular versió de la ‘Coca amb tonyina i Bacores’ en un sopar creat especialment per a la comissió i servida en les seues instal·lacions. La música serà la protagonista el 22 de juny, amb un exclusiu concert de Arkano, que donarà veu als foguerers i del que podran gaudir tots els alacantins que s’acosten a conèixer a la comissió guanyadora. Finalment i com no podien faltar les tradicions, Amstel patrocinarà La Cremà d’aquesta foguera el 24 de juny, portant l’art del mestre Pedro Luis Sirvent de la Plaça dels Estels al port d’Alacant per a disparar un espectacular castell de focs artificials.

Toñi Martín, Presidenta de Port d’Alacant, s’ha mostrat visiblement emocionada per aquest reconeixement i ha agraït a Amstel l’oportunitat de gaudir d’unes celebracions de primer nivell. “Va a ser alguna cosa inoblidable, realment, és un reconeixement al treball que portem fent des de fa tants anys. I ens agradaria compartir aquest premi amb tots els alacantins que s’esforcen per la festa”, ha declarat Martín, al·ludint a l’esperit de la iniciativa de Amstel per a aquest 90 aniversari de la festa, en reconeixement a totes les fogueres.