La mascletà i l’ofrena sí que estaran presents en les Falles 2021 de Xátiva

0
331

El president de la Junta Local Fallera de Xàtiva, Jesús González, i la regidora de Falles Maria Beltrán han presentat els actes programats per a la setmana de falles d’enguany 2021.

Des del 15 de març fins al dia 19 se situarà en l’Albereda Jaume I la paraula «Tornarem», amb un collage d’imatges de fallers i falleres de la ciutat. A més, es realitzarà en col·laboració amb el Consell de la Juventut de Xàtiva un recorregut virtual per les falles 2021, amb els esbossos dels monuments que haurien de plantar-se en les diferents demarcacions.

Per part seua, el dia 17 es realitzarà un concurs de coneixements fallers infantils a través de les xarxes socials de la Junta Local Fallera, i també tindrà lloc un sorteig amb totes les fotografies que es publiquen del 15 al 19 de març amb les etiquetes #Tornarem, #FallesXàtiva i #FallesVirtuals. Entre els premis es troben un val de 90 euros per a gastar en una perruqueria de Xàtiva (en pentinats de fallera), un val de 250 euros per a gastar en un reportatge faller en Estudi Federico, un val de 90 euros per a gastar en les floristeries de Xàtiva, un val de 250 euros per a gastar en indumentaristes de Xàtiva i un val de 300 euros per a la comissió del faller guanyador o fallera guanyadora del sorteig del reportatge fotogràfic, per a gastar en pólvora.

Així mateix, el dia 19 de març, coincidint amb la festivitat de San José, està prevista una ofrena de flors en la Seu, a porta tancada, a càrrec dels i les representants de les diferents comissions de la ciutat i de la Junta Local Fallera. A més, per a ajudar el sector de les floristeries de Xàtiva, els ciutadans i ciutadanes (tant fallers com no fallers) que vulguen col·laborar, podran adquirir un ram de flors per valor de 5 euros que les pròpies floristeries s’encarregaran de portar a la Seu. Les comandes es podran realitzar fins al dissabte 13 de març.

Aquest dia la pólvora també tindrà el seu protagonisme. Una vegada finalitzada l’ofrena es dispararà un bombardeig aeri des de dos punts de la ciutat, i a les 21 hores tindrà lloc la «Nit de pólvora», amb el tret simultani de 19 castells de focs artificials (un per cadascuna de les comissions), juntament amb una mascletà aèria a càrrec de la Pirotècnia Tamarit.

Per a completar les actuacions vinculades a la setmana fallera, la Junta Local Fallera i l’Ajuntament de Xàtiva repartiran 4.000 banderes de «falles a Xàtiva» de forma gratuïta, per a ser penjades als balcons dels veïns i veïnes de la ciutat.

Aquestes banderes es repartiran entre les comissions falleres, però també podran ser adquirides per qualsevol persona interessada (fallera o no fallera) en alguns punts específics municipals com la Casa de Cultura o la Casa de la Joventut.

María Beltrán ha explicat que “Volíem fer algun que un altre acte representatiu per a poder d’alguna manera recordar que del 15 al 19 de març són falles a la ciutat, i també donar suport a cadascun dels sectors econòmics de la nostra ciutat que estan passant-ho malament», al mateix temps que ha volgut fer una crida a tots els fallers i falleres de la ciutat posat que “ha sigut un col·lectiu molt responsable al llarg de tota la pandèmia, i esperem que aquesta setmana fallera siga el reflex de tot el que ha significat aquest últim any”.

Per part seua, el president de la Junta Local Fallera, Jesús Gonzlaéz, ha explicat que “s’han preparat diferents activitats per a donar visibilitat al col·lectiu més nombrós de la ciutat, i alhora un dels més colpejats, com és el col·lectiu faller. A més de tot el que ja s’ha esmentat, durant la setmana de falles es publicaran en les xarxes de la Junta Local Fallera entrevistes amb personatges il·lustres i representatius del col·lectiu faller de la ciutat”.