Les Falleres Majors de València de l’inici de la Magdalena

0
657

Les màximes representants viuen el Pregó de Castelló i l’Enfarolà

Castelló ja viu els seus dies grans de la Magdalena i les màximes representants de la festa fallera, Marina Civera i Sara Larrazábal, no volen perdre’s cap moment. Per això van acudir al passat dissabte 23 de març al Pregó de la ciutat, que dóna inici a esta festa.

Marina, junt a la seua Cort d’Honor, i Sara van estar en tot moment al costat de la regina, Natalia Palacio, i la regina infantil, Natalia Collazos, i van participar en algunes de les activitats que estaven programades com la Cavalcada del Pregó. En ella, hi van participar les delegacions de 66 municipis, que van presentar algunes de les característiques de la seua localitat. En total, hi van participar 3.500 figurants.

Tombatossals va ser l’encarregat d’iniciar la desfilada junt a la Colla del Rei Barbut deixant pas als Moros d’Alqueria, que va incorporar filaes, cavalls, ballarins i música mora. Per la seua banda, l’Aljama i l’Host del Castell Vell van representar la part jueva de la ciutat i la guarnició que el rei Jaume I va establir en el Castell Vell durant la conquesta deixant pas a la cristiandat.

La pòlvora també hi va estar present amb la Colla de Trabucaires Xaloc, seguida de la Colla Bacalao. Després del recorregut i una vegada arribats a la Puerta del Sol de la ciutat, l’alcaldessa del municipi, Amparo Marco, va exercir com a amfitriona recitant els versos de Bernat Artola a través del pregoner, José Antonio Lázaro.

Una vegada acabat el Pregó, el Fadrí va il·luminar el cel de Castelló amb l’Enfarolà per part de Reyes Martí amb una combinació de foc i color que va sorprendre a tots els assistents. El remat final va ser un lletrer per commemorar el 75é aniversari.

Durant l’espectacle, que va durar entorn 15 minuts, la colla Xaloc va amenitzar amb música l’ambient amb cançons conegudes de la Magdalena.

Fotografia: Armando Romero