Programació actes Festivitat de la Verge dels Desemparats 2018

0
591

Festa de la Verge dels Desemparats 2018 a València

Els valencians celebrem tots els anys, el segon diumenge del mes de maig, la festa de la Verge dels Desemparats, honrant a la nostra patrona com és habitual. Concert, castell de focs artificials, mascletà, misses, dansà, el trasllat o la processó, són alguns dels actes més rellevants.

Cada any, el segon diumenge de maig, els valencians tenen una cita amb “La Geperudeta”, a qui dediquen tota classe d’honors i tributs en la Festivitat de la Verge dels Desemparats. La Mare de Deu dels Desamparats té una llarga història que passa de generació en generació, de pares a fills.
La festa de la Verge dels Desemparats, patrona de València, se celebra sempre el segon diumenge de maig, independentment del dia que caiga. La seua festa, no obstant açò, se celebrava el 8 de desembre fins a 1684 (Dia de la Inmaculada). Des d’aqueix moment, va començar a celebrar-se en el mes de maig.

Des de la seua coronació, en 1923, on us parlem en l’article “la primera foto “oficial” de la Coronació de la Mare de Déu dels Desamparats“, la nostra patrona ha sigut fidel acompanyant de tots els valencians. L’origen de l’actual devoció per la Patrona de València va ser a causa del sermó del 24 de febrer de 1409 en la Catedral de València de Fra Juan Gilabert Jofré, del com parlem en EL NOSTRE ARTICLE DEL PRIMER MANICOMIO DEL MÓN, QUE VA ESTAR A VALÈNCIA, en el qual expliquem la construcció de el “Hospital dels ignocens. Folls i Orats” gràcies a Fra Joan Gilabert Jofrè.

Sabies que la Verge dels Desemparats és l’única verge que compta amb un vehicle propi, un cotxe que va ser fabricat exclusivament per a ella? La matrícula del cotxe, anomenat “mare mòbil”, és V-0075-GP. Aquesta numeració recorda el 75 aniversari de la seua coronació, on les inicials GP signifiquen el seu nom comú més familiar: Geperudeta.
A continuació, consulta tots els actes que se celebren a València en 2018 honor a la Verge dels Desemparats. Quedem a l’espera de saber si hi haurà dansaes a la Mare de Déu a ritme de “tabal i dolçaina” els dies anteriors a la festivitat, que enguany cau el 13 de maig:

Divendres 11 de maig de 2018:

17:00 hores: Solemnes Vespres Pontificales en la Basílica de la Verge dels Desemparats.
Encara no se sap segur, però l’any passat, a les 23:00 hores, va haver-hi **Dansà de les comissions de falles i altars de Sant Vicent en la plaça de la Verge. Quedem a l’espera de saber si haurà de nou dansà.

Dissabte 12 de Maig de 2018:
VESPRA DE LA FESTIVITAT DE LA VERGE DELS DESEMPARATS 2018.
Col·locació del tapís en la façana de la Basílica, en la plaça de la Verge (es realitza entre el divendres i dissabte).
11:30 hores: Missa Solemne en la Basílica.
13:30 hores: Missa Solemne en la Basílica.
19:00 hores: Dansà infantil Verge dels Desemparats València.
20:00 hores: Salve Solemne a la Verge en la seua Real Capella.
23:00 hores: En la plaça de la Verge, concert per la Banda Municipal.
00:00 hores: Tret d’un castell de focs artificials (pròximament es comunicarà si serà en l’antic llit del riu Turia o en la plaça de l’Ajuntament, encara que tradicionalment és en l’antic llit).
Una vegada finalitzat el castell, a les 00:15 hores, en la Plaça de la Verge, Gran “Dansà” i “Cantá d’ Albaes” en honor a “la Mare de Deu”.

Domingo 13 de Maig de 2018: DIA DE LA VERGE

05:00 hores: Missa de Descoberta de la Sagrada imatge en la seua Capella.
06:00 hores: Missa en honor als Amics del Camí Verge dels Desemparats.
08:00 hores: Missa d’infants, en la Plaça de la Verge.
10:30 hores: Trasllat de la Verge des de la seua Real Capella a la Catedral. Itinerari del Trasllat: Eixida de la Basílica, envolta la Plaça de la Verge, c/ **Miguelete, Plaza de la Reina, entrant a la Catedral per la Porta dels Ferros.
14:00 hores: Tret d’una “mascletà” terrestre en la Plaça de l’Ajuntament. Per definir pirotècnic. Quedem a l’espera.
18:30 hores: Solemne Processó General per l’itinerari de costum. Itinerari de la Processó: Catedral, Plaza de la Verge, Cavallers, Tossal, Bolsería, Mercat Central, Mª Cristina, Sant Vicent, Plaza de la Reina, Mar, Avellanes, Palau, Almoina i Basílica.

Dilluns 14 de maig de 2018:

20:30 hores: Ronda a la Verge en la Plaça de la Verge.

Dia de la Festa dels Floristes. Dijous 17 de maig de 2018:

A les 13:00 hores: Missa en honor a l’Associació Professional de Flores i Plantes de València en la Basílica.

Dimecres 23 de maig de 2018:

Des de les 07:00 hores: Besamanos a la Verge dels Desemparats (fins que passe l’últim devot). Aquest acte se celebra 10 dies després de la celebració de la festivitat de la Verge, el segon dimecres després del segon diumenge de maig (que enguany serà el 13 de maig).

Dijous 24 de maig de 2018:

A les 20:30 hores: Tradicional ronda de les estudiantines a la Verge dels Desemparats en la Plaça de la Verge. Hi haurà una cercavila des del Micalet a la plaça de la Verge, amb posterior accés de cadascuna de les estudiantines a l’interior de la Basílica.