Proposen un horari per a llançar petards en Falles 2019

0
483

La regidora de Protecció Ciutadana de l’Ajuntament de València, Anaïs Menguzzato, ha plantejat aquest dimecres canvis en el Bàndol municipal de Falles per a reduir les molèsties ocasionades per petards, que puga contemplar un horari “de descans” entre el tancament de les revetles i la ‘despertà’.

Menguzzato, que ha fet un balanç de les festes falleres, s’ha referit al descens en el nombre de problemes amb els locals públics, en passar de 549 reclamacions en 2017 a 213 enguany, si bé, per contra, han augmentat les trucades per molèsties ocasionades per petards que han passat de 317 en 2017 a 492 en 2018.

En aquest sentit, Menguzzato ha qüestionat la “ambigüitat” del bàndol de les Falles perquè Policia Local puga controlar i denunciar el “ús indegut” de petards. En aquest sentit, ha proposat “treballar el pròxim any perquè el bàndol garantisca un horari de descans per a tirar petards que podria coincidir amb l’horari comprès entre el tancament de les revetles i la despertà”.

Menguzzato ha valorat “molt positivament” el dispositiu de seguretat durant aquestes falles perquè, segons ha explicat, “el resultat de tots els plans que preparem ha sigut bé, no hi ha hagut cap notícia destacada i no hem hagut d’enfrontar-nos a cap emergència”.

La responsable de l’àrea de Protecció Ciutadana ha volgut traslladar la seua felicitació a Policia Local, Bombers, Protecció Civil i a la resta de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat encara que ha volgut expressar també el seu agraïment als 40 agents que s’han incorporat d’altres municipis al dispositiu d’aquestes Falles i que continuaran en la ciutat fins al diumenge 25 de març.

Menguzzato també ha destacat la “flexibilitat amb la qual ha procedit Policia Local en l’engegada dels plans de seguretat”, segons ha afirmat, per a ocasionar les “menors molèsties possibles als comerços afectats”. Tant els plans de seguretat com les vies d’evacuació “en principi es mantindran el pròxim any”.

MESA PELS PROBLEMES DE CONVIVÈNCIA
La regidora de Protecció Ciutadana també s’ha referit als “problemes de convivència” que generen les Falles i en aquest sentit ha anunciat l’engegada d’una taula en la qual s’aborden tots aquests problemes des de tots els sectors afectats.

Quant al balanç de l’àrea de Protecció Ciutadana entre els dies 1 i 19 de març, la regidora ha indicat que el nombre de persones detingudes ha sigut de 42, nou per violència de gènere, cinc per atemptat a l’autoritat i altres cinc per desobeir ordres d’allunyament.

Quant al nombre de trucades al 092, s’han produït 600 trucades més que en les falles de 2017, concretament 21.289 trucades per 20.620 en la passada edició. D’aquestes 21.289 trucades, 2.300 han sigut per seguretat ciutadana, 200 menys que en 2017 quan es van produir 2.500.

Quant a serveis humanitaris, aquestes falles s’han produït 2.696 trucades per 2.356 en la passada edició. Així mateix, 5.209 de les 21.289 trucades han sigut per tràfic enfront de les 4.864 trucades de 2017. Quant a les reclamacions per sorolls, s’han rebut 3.039 enfront de les 3.071 en 2017, de les quals 1.122 enguany han sigut per sorolls enfront de les 810 de les de 2017 encara que, com ha indicat Menguzzato, “va haver-hi un dia clau, el dissabte, només aqueix dia es van rebre 700 trucades en el 092, no solament per molèsties per sorolls”.

No obstant açò, segons ha indicat Anaïs Menguzzato, s’han posat menys denúncies per sorolls, en concret 43 per 56 l’any passat, cap a revetles.

Quant a la venda ambulant, Menguzzato ha destacat el treball realitzat per la Policia Local amb uns resultats que evidencien més productes intervinguts que l’any passat. Quant a llandes confiscades, aquestes falles s’han decomissat 24.404 unitats enfront de les 20.928 de l’any passat.

Quant a productes peribles, s’han intervingut 627 quilos i quant a productes imperibles com a bosses, enguany s’han decomissat 6269 unitats enfront de les 4639 de l’any passat. “Ha crescut la confiscació de venda ambulant a pesar que es diga en ocasions que no hi ha control”, ha afirmat.

Respecte al control d’espectacles pirotècnics, Policia Local ha inspeccionat 32 ‘mascletaes’ i s’ha confiscat de 95 quilos de material pirotècnic. Respecte al control de motocicletes, ha controlat 4.159 motos i ha posat 376 denúncies, menys que en les passades falles quan es van posar 523 denúncies a pesar que es van controlar menys vehicles, 3.514.

Quant al dispositiu de Bombers i Protecció Civil, la regidora de Protecció Ciutadana ha informat que s’han realitzat 380 informes d’accessibilitat de totes les falles, “un treball difícil per a Bombers i les comissions falleres que ha de canviar el pròxim any, per la qual cosa plantejarem una declaració de responsabilitat a totes les falles”.

Així mateix, Menguzzato ha informat de les 91 inspeccions que s’han realitzat sobre el terreny, de les quals només s’han manat 17 a Cultura Festiva per algun incompliment.

e.p