Raquel Alario i la seua Cort visiten els Betlems

0
860

El passat disabte día 17, la Fallera Major de València 2017 i la seua Cort d’Honor van visitar els betlems premiats.

Van poder disfrutar de la visita del betlem de la Falla Sant Vicent – Marvá, guanyador del primer premi en la categoria “Lliure Disseny A”.

Amparo Pastor Blasco és la betlemista, el betlem es diu “el Somni de Pere”. Pere és un granger, que a més és belenista i que tots els anys per nadal té un somni, que les figures que ell talla es converteixen en realitat. Han volgut reflectir el somni, a través dels somnis de la gent que puga venir i que trobe els seus personatges favorits i que somie en veure-ho.

Començaren sobre maig a arreplegar les coses i a partir del 9 d’octubre van començar a fer-ho de debò. Al voltant de 500 figures.

Granja envoltada de camps de blat, que té un jardí posterior on es poden veure contes infantils, convertint el casal en una granja, amb bales de palla, ratolins volant, ninots volant etc.

Horari de visita, de 19 a 21 hores entre setmana i cap de setmana d’11 a 14 i de 19 a 21 hores.

Dr. Gil i Morte – Vila Barberá. Guanyadors del Segon premi en la categoria Lliure disseny A

El betlem ho han traslladat al Japó, pensant que allí existeix el catolicisme, per la qual cosa també ha d’haver-hi un naixement amb el xiquet Jesús. Està representat per una parella de llauraors japonesos, humils, al que van a adorar l’emperadriu amb tot el seu sèquit. Hi ha diferents escenes de Japó, com a camps d’arròs, amb els seus agricultors, monjos budistes, jardins de gheisas, una baralla de summe, ninjas, tatamis… tot el que actualment concebem que és cultura japonesa. També es fa l’ullet a la Ruta de la Seda per mitjà d’uns personatges, una japonesa amb els seus filets de seda, una índia, un àrab, Marco Polo i una fallera amb un vestit que és una casulla de seda.

Han utilitzat a més de la pasta per a modelar figures, el origami, que és una tècnica japonesa semblant a la papiroflexia, es tracta d’usar un paper sense tallar ni pegar. Han fet 156 avets, gavines, els Reis Mags estan pujats en un drac…. Hi ha al voltant de 190 figures diferents.
Betlem elaborat per Juan Manuel Castaller i diversos fallers més.

Horari de 19 a 21 hores tots els dies excepte la vespra de nadal, nadal i nit de cap d’any.

Goya – Brasil. Guanyadors del Primer premi en la categoria Lliure disseny B

Belenista: Idea de Ricardo Maiques, ho porten fent des de fa 2 mesos.

Són mans, juguen amb els blancs i els negres, com a llums i ombres. Volien representar a totes les ètnies, sense diferències socials, englobant a tota la humanitat. Se cerca el simbolisme de les mans, els arbres són les mans més fosques, els ulls són la visió de la història particular de cadascun. Belén format per més de 40 mans.

Horari de visita: de dilluns a divendres des de les 19:30 a les 20:30, i algun dissabte si hi ha activitat en el casal de la falla. El pessebre estarà fins al cap de Reixos.

Avinguda Burjassot – Joaquín Ballester. Guanyadors del Tercer premi en la categoria Tradicional B

Jose Vicente Lahuerta i Vicente Rubio ens acompanyen en la visita com a responsables del muntatge.

És un pessebre tradicional de menys de 8 metres però amb totes les escenes típiques, i alguna més fins a arribar a un total de 9 escenes, amb un centenar de figures en total. 4 persones han treballat en el muntatge des de principi de novembre.

Horari de visita: de 19 a 21 hores tots els dies de dilluns a divendres fins al dia de Reixos.

Marquès de Montortal – Berni Catalá. Guanyadors del Segon premi en la categoria Tradicional A

Joaquín Checa Valero ens explica com és el seu pessebre. Ens conta que han investigat com eren les construccions de l’època. S’ha reproduït la Fortalesa Antonia i el Temple de David. Han intentat fer-ho el més semblant a com hauria sigut en l’època de Jesucrist. El pessebre te 28 metres quadrats i porten treballant en ell des del mes de setembre, amb un grup nombrós de participants, ja que és una activitat que “fa falla”. Són incalculables les hores invertides en el treball de muntatge del pessebre.

Horari de visita: laborables de 19:30 a 22 hores i cap de setmana d’11 a 14 hores i vesprades de 17 a 21 hores.

Pedro Cabanes – Juan XXIII. Guanyadors del Segon premi en la categoria Tradicional B

Un equip multidisciplinari format per Encarna Muedra Mateo al capdavant i acompanyada per Manuel Soriano, Manu Segarra, Chimo Mendez, Antonio Villalobos i Mª Carmen Hernandis al costat de la inestimable col·laboració d’alguns fallers més ens ensenyen el seu muntatje.

És un betlem que està entre muntanyes, amb moltes coves i que en tots els racons hi ha escenes. Les figures estan remodelades per a donar-li més sentit al betlem. Compta amb més de 500 figures i han treballat en ell durant tres mesos. Està tot fet a mà.

Horari de visita: Tots els dies a partir de les 19 hores.